Obchvat a cesta do Rohožníka by sa mali financovať aj z eurofondov

NETKY.SK • 14 November 2016, 15:30 • 2 min
Obchvat a cesta do Rohožníka by sa mali financovať aj z eurofondov

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) predložil po vyhlásení výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 - 2020 Žiadosť o nenávratný finančný príspevok (ŽoNFP) na realizáciu projektu "Modernizácia cesty III. triedy 1113 Rohožník - Malacky". Súčasťou rekonštrukcie bude aj vybudovanie obchvatu Rohožníka. Spolufinancovanie kraja bude 400.000 eur.

slovakia

left justify in out

"Kvalitné regionálne cesty budú slúžiť nielen obyvateľom kraja na pohodlnejšiu prepravu do škôl, práce či k lekárovi. Kvalitná infraštruktúra je výhodou aj pre investorov, ktorí tak prinesú do regiónu pracovné príležitosti. Modernizácia cesty tretej triedy Rohožník – Malacky je spôsobená najmä jej zúfalým stavom, pretože po nej denne prechádzajú ťažké nákladné vozidlá. Cesta bude nielen zrekonštruovaná, ale aj rozšírená a tým pádom bude môcť byť prekategorizovaná na cestu druhej triedy," objasnil zámer predseda BSK Pavol Frešo.

 

Cieľom projektu je modernizácia cesty III. triedy 1113 v jestvujúcom koridore z hľadiska plynulej a bezpečnej dopravy. Hlavným účelom je vybudovanie kvalitnej a kapacitne vyhovujúcej cesty pre potreby regionálnej dopravy a to najmä nákladnej. Existujúca cesta III. triedy 1113 nevyhovuje dnešnému dopravnému zaťaženiu a to z hľadiska technického ako aj z hľadiska stavebného. Okrem modernizácie cesty III. triedy 1113 sa výhľadovo projektuje obchvat obce Rohožník v záujme vylúčenia nákladnej dopravy mimo obce. Projekt už má spracovanú dokumentáciu pre stavebné povolenie. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na realizačný projekt a BSK požiadalo o vydanie stavebného povolenia. Ukončenie verejného obstarávania sa predpokladá na december 2016.

 

"Projekt bude financovaný z Operačného programu IROP 2014 – 2020, Prioritná os č. 1 "Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch". Tá je primárne určená na posilnenie regionálnej mobility. "Spolufinancovanie kraj je vo výške 400.000 eur a predpokladáme, že po úspešnom verejnom obstarávaní na realizátora stavby by sme mohli samotnú výstavbu a rekonštrukciu začať v treťom kvartáli 2017," vysvetlila riaditeľka Odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK Barbora Lukáčová.

 

Rozpočet BSK na projekt je plánovaný vo výške osem miliónov eur, pri spolufinancovaní z vlastných zdrojov vo výške 400.000 eur. Výška nenávratného finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavuje štyri milióny eur, výška finančného príspevku zo štátneho rozpočtu predstavuje 3,6 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies