Obchody budú na Slovensku po prvý raz zo zákona zatvorené aj 26. decembra

NETKY.SK • 23 December 2017, 11:48 • 2 min
Obchody budú na Slovensku po prvý raz zo zákona zatvorené aj 26. decembra

BRATISLAVA - Po prvý raz počas vianočných sviatkov budú obchody na Slovensku zatvorené 2,5 dňa.

slovakia

left justify in out

To znamená, že prevádzky sa zatvoria na Štedrý deň (24.12.) pred poludním a zatvorené budú počas celého 25. decembra a aj 26. decembra.

 

Takéto opatrenie priniesla novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna tohto roka. Doteraz boli totiž obchody počas Vianoc zo zákona zatvorené len 1,5 dňa.

 

Ľudia by tak mali pamätať na to, že predvianočné nákupy darčekov či potravín na prípravu večere musia stihnúť najneskôr predpoludním 24. decembra.

 

Už tradične totiž platí, že zamestnanci nemôžu v obchodoch pracovať na Štedrý deň po 12.00 h. Pracovníci v predajniach tak musia dovtedy ukončiť všetku svoju prácu, poupratovať či uzatvoriť pokladnice. To znamená, že obchody sa na Slovensku v tento deň zatvoria ešte pred 12.00 h, teda napríklad o 11.30 h či o 11.00 h.

 

Po novom sa však predajne opäť otvoria až 27. decembra. Následne budú potom 1. januára a 6. januára 2018 znovu zatvorené.

 

Výnimkou zo zákazu predaja majú len čerpacie stanice či predajne na letiskách a staniciach, tiež lekárne alebo predajne suvenírov. Zákaz sa pritom vzťahuje len na predaj tovaru, otvorené tak môžu byť prevádzky poskytujúce služby, napríklad kadernícke a kozmetické salóny či požičovne.

 

Podľa Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu vítajú takéto opatrenia najmä matky s deťmi, ktoré v predajniach pracujú. Takmer 80 % zamestnancov v obchodoch totiž tvoria ženy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona