Obchodovanie s ľuďmi je najvýnosnejšou nelegálnou činnosťou

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 18:23 • 2 min
Obchodovanie s ľuďmi je najvýnosnejšou nelegálnou činnosťou

SENICA - Obchodovanie s ľuďmi, s drogami a zbraňami je najvýnosnejšou nelegálnou činnosťou na svete, čo dokazuje závažnosť a rast tohto fenoménu, ktorý neobchádza ani Slovensko.

slovakia

left justify in out

SR je zatiaľ viac považovaná za zdrojovú a tranzitnú krajinu obetí ako cieľovú, i keď štatistické údaje dokazujú existenciu obchodu s ľuďmi i na jej území. Väčšina ľudí si obchodovanie s ľuďmi spája najmä s prostitúciou. Na tento problém sa snažilo upozorniť Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (OR PZ) prostredníctvom preventívneho projektu, ktorý je určený študentom posledných ročníkov stredných škôl.
     

Preventívny projekt „Obchodovanie s ľuďmi“ sa realizoval v mesiacoch január-marec a zapojilo sa 360 študentov, TASR informovala Jana Dujková z OR PZ v Senici.
     

Ako uviedla, metódy a formy obchodovania s ľuďmi sa stále vyvíjajú a sú sofistikovanejšie. "Okrem sexuálneho vykorisťovania, núteného žobrania, nelegálnej adopcie či obchodovania s ľudskými orgánmi patrí medzi najnovšie formy ekonomické vykorisťovanie – nútená práca v továrňach, v poľnohospodárstve alebo v domácnostiach," povedala. Ohrozenými alebo priamo obeťami trestného činu obchodu s ľuďmi sa stávajú nielen ľudia z nižších sociálnych vrstiev, s nízkym vzdelaním, bez jazykovej vybavenosti, dlhodobo nezamestnaní, ale do zraniteľnej skupiny patria aj absolventi škôl, ktorí majú ťažkosti umiestniť sa na domácom trhu práce. 
     

"V ich ponímaní má vycestovanie za hranice republiky, okrem nevyhnutnosti zamestnať sa, aj nádych dobrodružstva, prísľub zdokonalenia sa v cudzom jazyku a oboznámenie sa so životom v inej krajine. Skupina mladých ľudí, ktorí odchádzajú za prácou do zahraničia, je navyše okúzlená vidinou väčšieho zisku," konštatovala Dujková s tým, že po otvorení trhu práce v rámci Európskej únie sú platové rozpätia pre jednotlivé profesie zverejňované, takže porovnanie platov býva prioritnou motiváciou pre mladých k vycestovaniu za prácou do zahraničia. 
     

Podľa jej slov cieľom projektu bolo poskytnúť študentom stredných škôl základné informácie a rady v oblasti prevencie kriminality súvisiace s obchodovaním s ľuďmi, sexuálnym vykorisťovaním a nútenou prácou v zahraničí, poskytnúť rady, ako predísť problémom pri práci v zahraničí a kde hľadať pomoc v prípade, že by sa stal obeťou obchodu s ľuďmi. "Projekt sa realizoval formou prednášky, ktorá obsahovala aj prezentáciu dokumentárneho filmu 0800 800 818. Film vznikol za finančnej podpory Rady vlády pre prevenciu kriminality a poodhaľuje taktiky obchodníkov s ľuďmi a ich metódy manipulácie s potenciálnymi obeťami," vysvetlila Dujková. Pripomenula, že názov filmu je číslo Národnej linky pomoci obetiam obchodu s ľuďmi, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu Bratislava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies