Obchodovanie s ľuďmi je najrýchlejšie rastúcim zločinom, s osvetou má pomôcť nová mobilná aplikácia

NETKY.SK • 17 Október 2016, 18:43 • 2 min
Obchodovanie s ľuďmi je najrýchlejšie rastúcim zločinom, s osvetou má pomôcť nová mobilná aplikácia

BRATISLAVA – Bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi má pomôcť nová mobilná aplikácia SAFE, ktorú vytvorila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Ide o interaktívnu hru, v ktorej vystupujú štyri hlavné postavy, dve ženy a dvaja muži, na ceste zo Slovenska.

slovakia

left justify in out

Na hráčovi je, aby rozhodol o tom, či sa na miesto v cudzej krajine dostanú bezpečne. Pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra, predstavila túto aplikáciu na stretnutí zástupcov Ministerstva vnútra SR, Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), Ligy za ľudské práva a Slovenskej katolíckej charity vedúca Úradu pre migráciu Zuzana Vatráľová.


Pomocou tejto aplikácie chce úrad upozorniť na fenomén moderného otroctva predovšetkým mladých ľudí, ktorí sú cieľovou skupinou obchodovania s ľuďmi. "Najohrozenejšou skupinou sú mladí ľudia okolo 20 rokov,“ povedala Vatráľová s tým, že prevenciu treba aplikovať už na 15-ročných deťoch. Pre mobilné telefóny s operačným systémom Android je aplikácia dostupná už dnes, pre iphony bude na stiahnutie od utorka 18. októbra. Tým, že na túto aplikáciu použili financie z fondu V4, je dostupná vo všetkých štyroch jazykoch – slovenčine, češtine, poľštine aj maďarčine a aj v angličtine.

 

Ako uviedla Vatráľová, cieľom aplikácie nie je zachrániť človeka v núdzovej situácii, ale vzdelávať mladých, aby sa obeťami obchodovania s ľuďmi nestali. Aplikácia je dostupná aj v režime offline, teda vtedy, keď užívateľ telefónu nemá prístup na internet. Odbornejšiu časť aplikácie tvoria texty o tom, čo obchodovanie s ľuďmi znamená, kedy sa človek stáva obeťou obchodovania a na koho sa v danom prípade obrátiť. Vatráľová dodala, že úrad chystá aj pilotné poldňové školenie pre ľudí, predovšetkým pre učiteľov, aby ich naučili, ako s aplikáciou pracovať na hodinách s deťmi.


Alexandra Malangone z Ligy za ľudské práva zdôraznila, že slovenský legislatívny systém nie je nastavený tak, aby obete akéhokoľvek násilia či trestného činu mali okamžite prístup k právnemu zástupcovi. Liga za ľudské práva v spolupráci s rezortom spravodlivosti však pracuje na transpozícii tejto právnej smernice a vytvára sieť advokátov, ktorí sú schopní obhajovať obete obchodovania s ľuďmi. Hugo Gloss z katolíckej charity pripomenul, že obete obchodovania s ľuďmi často čelia aj iným právnym konaniam, ako sú exekúcie a iné podlžnosti. Preto je podľa neho dôležité poskytnúť týmto ľuďom aj psychologickú a sociálnu pomoc, "predovšetkým im zabezpečiť reintegráciu do spoločnosti a obnovu väzieb spred odchodu do zahraničia“. Katolícka charita organizuje tento rok aj tretí ročník festivalu s názvom Spolu proti obchodovaniu s ľuďmi v Banskej Bystrici. Okrem filmov sa ľudia budú môcť zúčastniť na diskusiách so slovenskými a zahraničnými odborníkmi na túto tému.


Stretnutie uzavrel Jozef Halcina z Ministerstva vnútra SR, ktorý povedal, že ministerstvo pracuje na bezpečnostnej stratégii SR s tým, že prostredníctvom nej chystá aj zavedenie školského predmetu Bezpečnostná náuka. "Od roku 2008 sme informačne pripravili viac ako tritisíc ľudí zo Slovenska,“ vysvetlil Halcina prácu ministerstva v oblasti obchodovania s ľuďmi. Medzi nich patria pracovníci úradu práce, sociálni terénni pracovníci, polícia či sudcovia, ktorí môžu tieto informácie sprostredkovať ľuďom. Navyše sa v utorok 18. októbra uskutoční maratón boja proti obchodovaniu s ľuďmi a šesťhodinový cyklus informovania mladých o tomto modernom type otroctva. Ministerstvo pripravilo pri tejto príležitosti aj hymnu boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorú si oficiálne verejnosť môže vypočuť od utorka. Halcina tiež zdôraznil, že Slovensko sa na požiadanie Lotyšska zapojilo do výskumnej práce v oblasti nútených sobášov. Výsledky výskumu zverejnia v piatok 21. októbra v Rige.


Obchodovanie s ľuďmi je najrýchlejšie rastúcim medzinárodným zločinom, pričom dnes žije celosvetovo v modernom otroctve až niekoľko desiatok miliónov ľudí. Podľa štatistík EUROPOL pochádza až 70 percent obetí obchodovania s ľuďmi v EÚ z niektorého z členských štátov vrátane Slovenska. Slovensko je tak krajinou pôvodu, tranzitu, ale aj cieľovou krajinou obchodu s ľuďmi. Účelom obchodovania býva najčastejšie nútená práca, žobranie, sobáše či sexuálne vykorisťovanie. Cudzincov na Slovensko lákajú na dobrú prácu v potravinárstve, stavebníctve či v službách, ako sú kúpele, masáže a salóny krásy. Slovenky a Slováci sú pritom obeťami obchodovania najmä vo Veľkej Británii. Podľa informácií rezortu vnútra zaradili v roku 2015 do programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi na Slovensku 25 osôb, 68 percent z nich tvorili muži. Sexuálnemu vykorisťovaniu boli vystavené dve ženy, nútenej práci 14 mužov a tri ženy, žobraniu traja muži a dve ženy a núteným sobášom štyri ženy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies