Obchodovanie s drogami sa v Európe nezastaviteľne rozrastá, veľký problém predstavuje internet

NETKY.SK • 29 November 2017, 07:12 • 2 min
Obchodovanie s drogami sa v Európe nezastaviteľne rozrastá, veľký problém predstavuje internet

BRUSEL - Ilegálne obchodovanie s drogami sa rýchlosťou blesku rozrastá na tzv. temnom webe. Aj napriek opatreniam úradov a uzatvárania veľkých obchodných stránok ako AlphaBay sa tento boj vyhrať nedarí.

slovakia

left justify in out

Zločinecké skupiny sa rozrastajú a svojich potencionálnych zákazníkov hľadajú na internete, uvádza sa v správe zverejnenej dvoma agentúrami Európskej únie. Celkom prvá takáto správa, ktorá podáva informácie a analyzuje obchod s drogami v Európe upozorňuje na to, že online obchodovanie s návykovými látkami je čoraz sofistikovanejšie a svojim klientom ponúkajú najrôznejšie zakázané látky.

 

Temný web, alebo jeho siete známe pod názvom darknet, sú súčasťou internetu mimo dosahu vyhľadávačov. Používatelia sú z veľkej časti anonymní, nemožno ich vystopovať a platia prevažne kryptomenami, digitálnymi platidlami, ako je bitcoin.

 

Riaditeľ Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú činnosť (EMCDDA) Alexis Goosdeel naznačil, že temný web je „spodnou časťou ľadovca“ s narastajúcimi a neznámymi hrozbami.

 

img

 

Na temnom webe človek zoženie všetko, čo je nelegálne. Okrem predaja drog, ktoré tvoria približne dve tretiny transakcií, sa tu dajú zakúpiť zbrane, výbušniny či hackerské nástroje.

 

img

 

Je to ako začarovaný kruh. Policajné operácie, na základe ktorých sa uzatvárajú stránky ako AlphaBay či Hansa, je vždy len dočasným riešením, ktorí kriminálnici ľahko obídu. Rýchlo otvoria nové stránky, kde ďalej nerušene pokračujú vo svojom biznise.

 

V správe sa ďalej uvádza, že v priebehu rokov 2011 až 2015 sa na temnom webe predali drogy za vyše 170 miliónov eur, z toho takmer 80 miliónov eur v Európe. V súčasnosti je v prevádzke 14 takýchto obchodov na temnom webe s názvami ako Darknet Heroes League či House of Lions market. Predávajúci i kupujúci však rýchlo prechádzajú na nové platformy, pričom väčšina stránok na dark webe funguje menej než rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies