Obchodovanie s drogami prospieva kriminalite vrátane terorizmu

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 17:28 • 2 min
Obchodovanie s drogami prospieva kriminalite vrátane terorizmu

BRUSEL - Súvislosť medzi obchodovaním s drogami a ostatnými druhmi trestnej činnosti vrátane terorizmu je čoraz evidentnejšia. Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) to uviedlo dnes vo svojej výročnej správe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Varovanie centra prichádza po samovražedných bombových útokoch v Bruseli z 22. marca, ktorých výsledkom bolo 32 mŕtvych a okolo 340 zranených. Boj proti terorizmu sa dostal medzi priority pracovnej agendy EÚ už po atentátoch v Paríži vlani v novembri, ktoré si vyžiadali 130 ľudských životov.

 

Výročná správa EMCDDA upozorňuje, že organizované zločinecké skupiny zapojené do drogového trhu diverzifikujú svoje aktivity, zapájajú sa aj do iných foriem trestnej činnosti vrátane terorizmu a vytvárajú cezhraničné aliancie.

 

"Neoprávnená výroba drog a obchodovanie s nimi zostáva jedným z najväčších a najinovatívnejších kriminálnych trhov v Európe," uviedol v tejto súvislosti Rob Wainwright, riaditeľ policajnej agentúry EÚ Europol.

 

Podľa šéfa Europolu s tým, ako zločinecké organizácie rastú, stávajú sa zložitejšími a prepletajú sa s inými formami trestnej činnosti, dokonca i s terorizmom, čo predstavuje jednu z najväčších hrozieb pre vnútornú bezpečnosť EÚ.

 

Správa EMCDDA upozornila tiež na to, že teroristické organizácie využívajú účasť na obchodovaní s drogami, aby mohli financovať svoju činnosť, hoci predaj drog nie je ich hlavným zdrojom financovania.

 

"Zdá sa, že mnohí z tých, čo boli zapojení do týchto aktivít, často len nedávno zradikalizovaní mladí ľudia, majú za sebou skúsenosti s drobnou kriminalitou vrátane užívania drog alebo zapojenie sa do obchodovania s drogami," uviedli autori výročnej správy protidrogového centra EÚ. Podľa ich stanoviska kriminálnici môžu rôznymi spôsobmi využiť svoje kontakty na realizáciu naplánovaných teroristických aktivít.

 

Podľa uvedenej výročnej správy Európania v roku 2015 zaplatili minimálne 24 miliárd eur za nelegálne drogy, pričom výnosy z obchodovania s drogami predstavujú jeden z hlavných zdrojov ziskov pre organizovaný zločin v Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies