Obchodný vestník by mal byť od júla 2011 len v elektronickej podobe

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:38 • 2 min
Obchodný vestník by mal byť od júla 2011 len v elektronickej podobe

Obchodný vestník by mal byť od júla 2011 len v elektronickej podobe

slovakia

left justify in out

Zverejňovanie Obchodného vestníka (OV), ako aj komunikácia s vydavateľom OV sa bude od budúceho roka uskutočňovať výlučne elektronicky. Vyplýva to z návrhu zákona o Obchodnom vestníku, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR a ktorý by mal byť účinný od 1. júla 2011.
      Účelom predkladaného návrhu zákona je prechod z tlačenej podoby OV na jeho výlučne elektronickú podobu. Tá si kladie za cieľ poskytnúť koncovému užívateľovi ľahko dostupné informácie týkajúce sa určitého subjektu alebo určitej činnosti, ktoré sú relevantné pre rozhodovanie a konanie koncového užívateľa.
      V súčasnosti sa Obchodný vestník vydáva v elektronickej a v listinnej podobe, pričom platí, že v prípade sporu má prednosť listinná podoba. MS SR ako vydavateľ Obchodného vestníka je povinné doručovať 11 výtlačkov Obchodného vestníka subjektom vymedzeným zákonom a rovnako subjektom, ktoré si ho predplatia.
      Proces elektronizácie sa pritom nedotkne len podoby zverejňovaných údajov v Obchodnom vestníku, ale rovnako aj podoby, v ktorej budú údaje zasielané Obchodnému vestníku na zverejnenie.
      Zákon upravuje aj princíp zodpovednosti, ktorá doručením žiadosti vydavateľovi OV prechádza z povinnej osoby (zodpovednosť za obsahovú a jazykovú správnosť údajov) na vydavateľa (zodpovednosť za súlad zverejnených údajov s poskytnutými podkladmi). V prípade, ak zodpovednosť nesie žiadateľ, vydavateľ vykoná tzv. opravu na náklady povinnej osoby. Naopak, v prípade porušenia zodpovednosti zo strany vydavateľa, tento vykoná opravu tzv. redakčným oznámením.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona