Obchodný deficit USA klesol v júli viac než sa čakalo

NETKY.SK • 9 September 2011, 15:37 • 2 min
Obchodný deficit USA klesol v júli viac než sa čakalo

Obchodný deficit USA klesol v júli viac než sa čakalo

slovakia

left justify in out

Obchodný deficit USA sa v júli znížil viac než sa čakalo, keď vysoký dopyt z krajín Latinskej Ameriky pomohol zvýšiť export na nový rekord a dovoz, naopak, mierne klesol.  
      Ministerstvo obchodu dnes zverejnilo, že deficit zahraničného obchodu USA dosiahol v júli 44,8 miliardy USD (31,90 miliardy eur), čo v porovnaní s júnom predstavuje pokles o 13,1 % a je zároveň výrazne nižší než čakali analytici, ktorí predpokladali schodok na úrovni 51 miliárd USD. Júlový pokles je okrem toho najväčším medzimesačným poklesom obchodného schodku od februára 2009.
      Export sa zvýšil o 3,6 % na rekordných 178 miliárd USD, najmä vďaka rekordnému objemu vývozu do Latinskej Ameriky, ako aj vďaka vyššiemu dopytu z Číny. Exportné čísla sú veľmi dobrou správou pre amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý si dal za cieľ zvýšiť export do roku 2014 na dvojnásobok, čo pomôže podporiť tvorbu pracovných miest. Práve nové opatrenia na zníženie nezamestnanosti plánuje dnes v noci predstaviť.      
      Vývoz však klesol do Japonska, ktoré ešte stále zápasí s dôsledkami marcového ničivého zemetrasenia a prívalových vĺn cunami, ako aj do Európskej únie, ktorá zasa zápasí s dlhovou krízou.
      Objem dovozu sa v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o 0,2 % na 222,8 miliardy USD, keďže priemerná cena dovážanej ropy klesla už druhý mesiac po sebe a znížil sa aj objem jej dovozu. Pozorne sledovaný dovoz z Číny však vzrástol, a to o 2,1 % na 35,1 miliardy USD. Deficit obchodu s touto krajinou sa tak zvýšil na 27 miliárd USD, najviac za posledných 10 mesiacov.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies