Obchodník s dámskou bielizňou v Istanbule žiada o intervenciu pápeža Františka

NETKY.SK • 4 November 2014, 14:41 • 2 min
Obchodník s dámskou bielizňou v Istanbule žiada o intervenciu pápeža Františka

ISTANBUL – Jeden z posledných nemoslimských obchodníkov na ulici Istiklal v istanbulskej historickej štvrti Beyoglu v žiada pápeža Františka o pomoc pri záchrane svojho obchodu s dámskou spodnou bielizňou, ktorý rodina Ilyu Avramogla prevádzkuje už 78 rokov. Žiadosť adresovaná pápežovi súvisí s jeho plánmi zavítať v decembri do Turecka.

slovakia

left justify in out

Ako v rozsiahlom článku vysvetlil turecký denník Hürriyet, novela obchodného zákona, ktorú parlament prijal v júli, totiž umožňuje vypovedať bez príčiny zmluvy o prenájme platné dlhšie ako desať rokov. 

 

Džentrifikácia si tak čoskoro možno vynúti definitívne zavretie obchodu Kelebek Korse Magazasi, ktorý spravovali tri generácie židovskej rodiny Avramoglovcov. 

 

Novela zákona sa síce nezameriava na obchodníkov z nemoslimských menšín, ako sú židia, Arméni či Gréci, ale keďže práve členovia týchto komunít patria medzi najstarších živnostníkov v Istabule a najčastejšie sú aj dlhodobými nájomcami, vysťahovanie hrozí najviac práve im.

 

"Sledovali sme v ostatných rokoch, ako sa v našom okolí zatvára jeden obchod za druhým," uviedol 53-ročný Avramoglu, ktorý v obchode začal pracovať, keď mal 18 rokov a prevzal ho v roku 2007, keď už jeho otec na prácu nestačil. 

 

Rodinný podnik prežil búrlivé 60. roky, keď sa obchodu s bielizňou neveľmi darilo, ale i rôzne krízy. "Vždy sme boli rozhodnutí ostať, ale teraz to nie je v našich rukách. Tento zákon je naším ortieľom smrti," dodal. 

 

Avramoglov obchodík vlastní miestna katolícka farnosť, ktorej zbor sa veľmi zmenšil a tým sa jej stenčil aj prílev financií. Novelu obchodného zákona chce zrejme využiť, aby získala solventnejšieho nájomcu.

 

Avramoglu však upozorňuje, že vytláčaním obchodov ako je ten jeho sa postupne ničí duch ulice Istiklal. "Kedysi sa tu všade predával döner, lahmacun a kebab ... stratila sa pestrosť. Turisti vyhľadávajú historické miesta. Zlikvidovanie každého podobného miesta znamená zníženie počtu turistov. A náš obchod je ako múzeum z 50. rokov," uviedol. Dodal, že s jeho obchodom susedil obchodík so sklom, teraz je tam reštaurácia. Neďaleko bol zlatník, u ktorého nakupovali aj panovníci, a kúsok odtiaľ bol bufet, kam údajne zvykol chodievať na polievku zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk. 

 

"Teraz je všetko preč. Náš obchod je posledný, ktorý sa drží. Ale aj nás chcú vyhnať," uviedol Avramoglu. "Potrebujeme zákony, ktoré pomôžu zachovať historickú štruktúru Istanbulu, ale teraz sa všetko riadi len ziskom. Dejiny musia ísť bokom," povedal Mehmet Tanal, právnik a poslanec opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorý upozornil, že mnoho jeho kolegov z parlamentu vlastní nehnuteľnosti v starom Istanbule alebo majú väzby na obchodníkov s realitami. 

 

Tanal v tejto situácii navrhuje zrušiť klauzulu týkajúcu sa bezdôvodného vypovedania zmluvy o viac ako desaťročnom prenájme. Denník uvádza, že za uplynulých desať rokov sa trhové nájomné obchodných priestorov na ulici Istiklal zvýšilo na trojnásobok pôvodnej sumy.

 

Tajomník Komory urbanistov v Istanbule Akif Burak Atlar upozornil, že Istanbul na rozdiel od niektorých iných európskych miest má veľmi laxné pravidlá určujúce využitie toho-ktorého nebytového priestoru a záujmy sveta kultúry a obchodu tam nie sú v rovnováhe.  

 

Avramoglov obchod "je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, ktorý zmietol projekt džentrifikácie tejto časti Istanbulu," uviedol Elvan Kivilcim, ktorý organizoval pochod proti vysťahovaniu obchodíka s bielizňou. On-line petíciu požadujúcu od pápeža Františka, aby vo veci tiež zasiahol, podpísalo viac ako 2000 priaznivcov Avramoglovho obchodu a zástancov plánu udržať Kelebek Korze na svojom historickom mieste, neďaleko Kostola Panny Márie. Úradník vatikánskeho veľvyslanectva sa ku kauze pre agentúru Reuters odmietol komentovať.

 

Istiklal v októbri po 89 rokoch kvôli finančným problémom opustila redakcia Apoyevmatini - posledného denníka, ktorý v Istanbule vychádza v gréčtine. V septembri zasa svoje brány po 120 rokoch zavrela mliekareň Pando, ktorá sa preslávila svojím jogurtom z byvolieho mlieka podávaným s medom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies