Obchodník informoval USA o bin Ládinovom úkryte už v roku 2003

NETKY.SK • 2 November 2013, 10:10 • 2 min
Obchodník informoval USA o bin Ládinovom úkryte už v roku 2003

DETROIT - Americký obchodník tvrdí, že to bol on, kto federálnym vyšetrovateľom oznámil miesto v Pakistane, kde sa schovával vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin.

slovakia

left justify in out

Túto informáciu americkým úradom poskytol roky pred tým, ako americké komando bin Ládina v roku 2011 zabilo. Podnikateľ teraz žiada od americkej vlády odmenu 25 miliónov dolárov. 

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na list, ktorý dostala z právnickej firmy Loevy & Loevy z Chicaga zastupujúcej záujmy amerického obchodníka s drahokamami Toma Leeho. Lee tvrdí, že o mieste, kde v Abbottabade žije bin Ládin, sa dozvedel od jedného z pracovníkov pakistanskej rozviedky. Vedenie USA o tom Lee informoval listom ešte v roku 2003. V liste zaslanom právnickou firmou Loevy & Loevy riaditeľovi FBI Jamesovi Comeymu v auguste sa uvádza, že agent pakistanskej rozviedky eskortoval bin Ládina a jeho rodinu z Pešávaru do Abbotabadu. Lee o tom informoval americké colné úrady i agentov FBI. Uviedol, že pakistanský agent bol členom rodiny, s ktorou desiatky rokov obchodoval. Dodal, že agent i jeho príbuzní boli proti bin Ládinovi.

AP informovala, že advokátska kancelária zatiaľ nereagovala na jej žiadosť o sprostredkovanie rozhovoru s 63-ročným Leeom. Záležitosť nekomentovala ani FBI.            

Bin Ládina zabili v máji 2011 príslušníci komanda Navy SEAL. Americkí predstavitelia uviedli, že dom v Abbotabade bol dostavaný v roku 2005 a pakistanské rady vyjadrili predpoklad, že bin Ládin sa tam s rodinou nasťahoval v lete toho istého roku. V liste adresovanom advokátskou firmou agentúre AP sa píše, že Lee podnikol viacero pokusov, aby sa dostal k odmene za informácie, ktoré mohli viesť k bin Ládinovmu dolapeniu, ale od amerických úradov nedostal žiadnu odpoveď. Lee podľa listu "presne identifikoval miesto, kde sa nachádzal najznámejší terorista našich čias, muž zodpovedný za útoky na Svetové obchodné centrum, najničivejší akt terorizmu spáchaný na americkej pôde, ako aj za ďalšie útoky na Američanov". Lee v maile pre The Grand Rapids Press v piatok napísal, že nechápe, prečo americká vláda čakala tak dlho, kým začala konať. "Znepokojuje ma to, a malo by to znepokojovať každého Američana, že som im v roku 2003 presne povedal, kde je bin Ládin, a oni ho tam nechali žiť ďalších osem rokov," napísal Lee.

Bin Ládin ušiel americkým silám z afganského pohoria Tora Bora v roku 2001. Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) bola presvedčená, že našiel útočisko v nekontrolovaných kmeňových oblastiach v Pakistane. Spojeným štátom sa napokon podarilo vystopovať ho vďaka jeho kuriérovi Ibrahímovi al-Kuvajtímu.

Jedna z bin Ládinových žien vyšetrovateľom povedala, že do domu v Abbotabade sa prisťahovala v roku 2006 a nikdy neopustila horné poschodia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies