Obchodníci v ČR plačú, že ich slabšia koruna ničí

NETKY.SK • 25 November 2013, 11:47 • 2 min
Obchodníci v ČR plačú, že ich slabšia koruna ničí

PRAHA - Významná časť českej ekonomiky už funguje v eurách. Portál iDNES.cz v tejto súvislosti uviedol, že slabšia koruna preto skomplikuje život časti obchodníkov a podnikateľov v priemysle.

slovakia

left justify in out

Spôsobí zdraženie nákupov tovarov v zahraničí, ale prekvapujúco aj ich podnikanie v Česku. Zvýšia sa im napríklad ceny nájomného. A obchodníci bedákajú, že ich slabšia koruna drví ako zverák. Jindřich Melichar, spolumajiteľ siete obchodov s oblečením Bushman povedal, že sa tovar nakupuje v dolároch, nájomné v Česku sa uhrádza v eurách, ale tržby prichádzajú v slabších korunách.

Melichar upozornil na rozšírený jav, ktorý sa týka pomerne významnej časti českej ekonomiky - biznis na zavedenie eura nečakal, už ho používa. Týka sa to nájomného v obchodných centrách, moderných skladoch, kancelárskych budovách, ale v eurách medzi sebou napríklad už niekoľko rokov obchodujú českí výrobcovia súčiastok a komponentov s automobilkami v krajine.

Potvrdil to aj Pavel Juříček, majiteľ firmy Brano Group a viceprezident Združenia automobilového priemyslu. "Všetky kontrakty aj v Česku máme v eurách, takto funguje celé odvetvie". Firma okrem toho nakupuje väčšinu materiálu, a to aj od českých subdodávateľov, v eurách. V korunách sa vyplácajú prakticky už len mzdy. Juříček dodal: "Ak si Česká národná banka myslí, že nám to môže nejako v exporte, tak sa dopustila veľkého omylu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies