Obchodníci s jadrovým odpadom mali kontakt v bývalých štátoch ZSSR

NETKY.SK • 11 September 2012, 11:26 • 2 min
Obchodníci s jadrovým odpadom mali kontakt v bývalých štátoch ZSSR

Obchodníci s jadrovým odpadom mali kontakt v bývalých štátoch ZSSR - Krimi Skupina siedmich obvinených, ktorí sa pokúšali obchodovať s jadrovým odpadom, mala potrebné kontakty na to, aby získala rádioaktívne látky. Zdroje materiálov boli viaceré.

slovakia

left justify in out

img

Skupina siedmich obvinených, ktorí sa pokúšali obchodovať s jadrovým odpadom, mala potrebné kontakty na to, aby získala rádioaktívne látky. "Zdroje materiálov boli viaceré. Malo ísť o územie bývalých štátov Sovietskeho zväzu. Samozrejme takýto prevoz materiálu sa nerobí len prostredníctvom jedného štátu, do takéhoto reťazca pristupujú viaceré subjekty. Zaoberali sme sa aj stopou, ktorá sa mala týkať Poľska," uviedol dnes riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky.
      Prokuratúra v tejto veci doteraz obvinila sedem osôb, ktoré mali v čase skutku 37 až 71 rokov. Tie sa mali v priebehu rokov 2009-2011 podieľať na príprave trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov a rádioaktívnych látok, za čo im hrozí trest až do 10 rokov.
      "Trestné stíhanie bolo začaté v roku 2011, a to v úzkej súčinnosti s políciou Českej republiky (ČR). Využívali sme poznatky, ktorými disponovala polícia ČR o dvoch osobách, ktoré sa snažili jadrový materiál predať najskôr na území ČR. Následne došlo k zákonnému monitorovaniu týchto osôb, ktoré nám následne odkryli celú sieť, ktorá tvorila organizovanú skupinu," priblížil Šufliarsky. Obvinenie voči týmto osobám bolo vznesené na jeseň 2011, hoci priamo k žiadnemu obchodu nedošlo. Dôvodom bola podľa Šufliarskeho skutočnosť, že monitorovanie trvalo takmer dva roky a už ho nebolo možné ďalej bezdôvodne predlžovať.
      "Všetko sme v zárodku zlikvidovali," informoval o prípade ešte v decembri 2011 vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak. Hodnota rádioaktívneho materiálu bola podľa neho 500.000 eur. Obchod sa mal uskutočniť najskôr v Českej republike, no potom sa jeho aktéri rozhodli, že prebehne na Slovensku.
      Na odhalenie prípadu použila polícia aj inštitút agenta. "Boli použití dvaja agenti, ktorí sa podieľali na odhaľovaní tejto trestnej činnosti. Budú vypočutí aj v konaní pred súdom. Môžem uviesť, že ich hlavným úlohou bolo zmonitorovať trestnú činnosť skupiny, ," priblížil riaditeľ Odboru osobitného určenia GP SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies