Obchodné vzťahy Slovenska a Británie by sa nemali podľa AZZZ prerušiť

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 17:18 • 2 min
Obchodné vzťahy Slovenska a Británie by sa nemali podľa AZZZ prerušiť

BRATISLAVA - Brexit je podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) v súčasnosti pre podnikateľov ďalšou výzvou, ktorej musia čeliť. Ako AZZZ uviedla v stanovisku, je nesmierne dôležité, aby sa naše obchodné vzťahy s Veľkou Britániou neprerušili, a aby boli vzťahy celej EÚ s Britániou korektné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Európska únia je najvyššia forma integrácie a samozrejme výhody, ktoré si bude snažiť Veľká Británia vyrokovať na bilaterálnej úrovni s jednotlivými členskými štátmi, nesmú poskytovať vyššie benefity, ktoré ponúka členstvo v EÚ," upozornila asociácia.

Podľa AZZZ sú v tejto chvíli akékoľvek odhady a kalkulácie dopadu na podnikanie predčasné. "Kľúčové budú nadchádzajúce rokovania, s cieľom vyrokovať si čo najlepšie podmienky. Dopad na podnikateľov môže byť individuálny, závisí to aj od objemu, ktorý importujú, či exportujú," dodala asociácia.

Akákoľvek obchodná prekážka, či už zavedenie ciel alebo administratívne prekážky, môže podľa asociácie ovplyvniť obchod firiem. "Až časom uvidíme, ako bude prebiehať aplikácia vyrokovaných pravidiel a správanie sa spotrebiteľov v praxi," konštatovala AZZZ.

Brexit môže mať podľa zamestnávateľov dopad na trh práce aj vo forme voľného pohybu pracovníkov. "Tým, že sa im sťaží vybavenie si pracovného povolenia, je možné, že sa niektorí slovenskí pracovníci vrátia na Slovensko. To bude pre našich zamestnávateľov priaznivá situácia, vzhľadom na nedostatok kvalifikovaných pracovných síl," uviedla asociácia.

 V strednodobom horizonte, po ustálení situácie, však AZZZ verí, že brexit nebude mať "taký skeptický dopad, ako sa momentálne zdá".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona