Obchodná činnosť ľudí ovplyvnila DNA tiav jednohrbých

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 18:14 • 2 min
Obchodná činnosť ľudí ovplyvnila DNA tiav jednohrbých

LONDÝN - Obchodná činnosť ľudí ovplyvnila DNA tiav jednohrbých (Camelus dromedarius). V štúdii, ktorú publikovali v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences, to tvrdí medzinárodný tím vedcov.

slovakia

left justify in out

Výskumníci analyzovali vzorky DNA viac ako tisícky jedincov tohto zdomácneného živočícha. Výsledky ukázali, že aj napriek tomu, že analyzované ťavy pochádzali z rôznych kútov sveta, z genetického hľadiska si boli veľmi podobné.


Ťavy jednohrbé sa ako ťažné zvieratá začali používať pred približne tritisíc rokmi. Obchodné karavány často tvorili tisícky týchto zvierat nesúcich tovar po púšťach severnej Afriky. Ako popísal Olivier Hanotte z University of Nottingham, keď karavány dorazili ku Stredozemnému moru, ťavy boli unavené, a tak ich pútnici nechali oddychovať a pri návrate použili nové ťavy.

 

Tak sa stáročia rôzne populácie tiav dostávali do vzájomného kontaktu, pričom sa miešali ich gény, čoho výsledkom je, že dromedáre z rôznych kútov sveta sú si geneticky podobné. Zároveň vedci pozorovali, že dromedáre si na rozdiel od iných zdomácnených živočíchov udržali genetickú rozmanitosť. Podľa nich tak majú vyššie šance adaptovať sa na zmenu životného prostredia. "Mohli by nahradiť dobytok alebo dokonca ovce a kozy, ktoré sú menej adaptovateľné," priblížil Hanotte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies