VIDEO Obchod s Ruskom rastie, obe obchodné a priemyselné komory hovoria o výbornej spolupráci

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 15:46 • 2 min
VIDEO Obchod s Ruskom rastie, obe obchodné a priemyselné komory hovoria o výbornej spolupráci

BRATISLAVA - Obchodná bilancia s Ruskom rastie. Vývoz zo Slovenska narástol o takmer 30 percent a predstavuje objem 585 miliónov eur, dovoz z Ruska vzrástol o vyše 33 percent a je v objeme 2,3 miliardy, z toho 80 až 90 percent tvoria suroviny ako ropa a plyn. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia oboch obchodných a priemyselných komôr, ktoré rokovali v uplynulých dňoch v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók a prezident Obchodnej a priemyselnej komory Ruskej federácie Sergej Katyrin sú spokojní s rozvojom vzájomných obchodných vzťahov. Ich rozširovaniu majú napomôcť ďalšie misie. "Tohto roku budú tri zo Slovenska a jedna z Ruskej ferderácie, konkrétne z Čeľjabinskej oblasti, ktorá zavíta na východ do Košíc," povedal Peter Mihók. 

 

Ako Netkám ozrejmila tlačová tajomníčka SOPK Bibiana Gunišová, podobné výjazdy sú pripravované do najmenších detailov, takže tam dochádza k stretnutiu konkrétnych podnikateľských subjektov, ktoré majú záujem o spoluprácu.

 

"Obrat tovaru rastie, čo nás teší. Menej už sankcie, ktoré zaviedla Európska únia, ale aspoň sa tým uvoľnil priestor pre našich podnikateľov v poľnoshospodárstve. " povedal Sergej Katyrin.

 

Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Leonidovič Fedotov ocenil postoj SOPK, ktorá upozorňuje, že sankcie nikam nevedú. "Obe komory reprezentujú záujmy malého stredného biznisu, ktorý je hybnou silou ekonomiky krajín. Obe si najlepšie uvedomujú, čo ľudia potrebujú," povedal Fedotov. 

 

Komory majú záujem aj na zefektívnení vízových povinností, aby podnikatelia mohli jednoduchšie fungovať. "Chceme viac vízových centier v Rusku, pretože tri sú na tak obrovské územie naozaj málo," povedal Mihók.

 

V Rusku momentálne pôsobí 60 spoločností so slovenským kapitálom, ktoré investujú zhruba za 40 miliónov eur, na Slovensku 120 ruských spoločností s investíciami vo výške 130 miliónov eur.

 

Viac podrobností o obchodnej spolupráci Slovenska a Ruskej federácie ako aj odpoveď veľvyslanca na otázku Netiek, kde vidí príčiny rusofóbie na západe, sa dozviete v priloženom videu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies