Obchod s ľudskými orgánmi: Kosovský súd poslal do väzenia 5 obchodníkov

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 18:15 • 2 min
Obchod s ľudskými orgánmi: Kosovský súd poslal do väzenia 5 obchodníkov

PRIŠTINA - Súd Európskej únie patriaci do štruktúr misie EULEX v Kosove v pondelok poslal za mreže päť osôb zapletených do obchodovania s ľudskými orgánmi.

slovakia

left justify in out

Bývalého kosovského ministra zdravotníctva Ilira Rreçaja obvineného v tom istom procese však oslobodili. Rreçaj sa pritom v minulosti priznal, že vedel o ilegálnych transplantáciách obličiek vykonávaných v roku 2008 na klinike Medicus v Prištine.

Pondelňajší verdikt je prelomový, keďže ide o odsúdenie prvých osôb, ktoré mali byť súčasťou mafie obchodujúcej s orgánmi v tejto časti západného Balkánu. Najvyšší, osemročný trest dostal prominentný prištinský urológ Lufti Dervishi - uznali ho vinným z účasti na organizovanom zločine a obchodovaní s ľuďmi. Jeho syna Arbana Dervishiho odsúdili na sedem rokov a ďalších troch spolupáchateľov na jeden až tri roky.

V obžalobe sa uvádza, že v nemocnici Medicus pred piatimi rokmi vykonali najmenej 30 ilegálnych odobratí obličiek a následných transplantácií pre chorých pacientov. Polícia na klinike uskutočnila raziu po tom, ako istý Turek skolaboval na letisku v Prištine, keď čakal na svoj spiatočný let do Istanbulu. Muž krátko predtým podstúpil transplantáciu obličky. Obchodníci hľadali darcov najmä v chudobnejších častiach východnej Európy a Strednej Ázie. Za svoju obličku dostali približne 15-tisíc eur, zatiaľ čo pacienti zaplatili za celý zákrok 100-tisíc eur. Medzi čakateľmi na obličku boli najmä Izraelčania.

O podobných prípadoch informoval ešte v roku 2011 v oficiálnej správe aj špeciálny vyšetrovateľ Rady Európy Dick Marty. Terajšieho kosovského premiéra Hashima Thaçiho v nej obvinil z toho, že v minulosti bol osobne zaangažovaný do obchodovania s orgánmi srbských zajatcov. Thaçi to však rázne odmietol. Súd EÚ si chcel v tejto súvislosti Martyho aj predvolať, Parlamentné zhromaždenie Rady Európy však žiadosť zamietlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies