Obchod roka v Európe: Japonci kupujú stredoeurópske pivovary vrátane Plzne a Topvaru

NETKY.SK • 13 December 2016, 10:50 • 2 min
Obchod roka v Európe: Japonci kupujú stredoeurópske pivovary vrátane Plzne a Topvaru

TOKIO - Päť stredoeurópskych pivovarov, ktoré mala vo svojom portfóliu spoločnosť SABMiller a ktorých súčasťou je aj slovenský Topvar, kúpi za vyše 7 miliárd eur japonská pivovarnícka spoločnosť Asahi. Pre japonskú firmu to znamená najväčšiu akvizíciu v jej histórii.

slovakia

left justify in out

Asahi oznámila, že kupuje päť stredoeurópskych pivovarov celkovo za 7,3 miliardy eur. Predaj pivovarov, medzi ktoré patria okrem Topvaru aj Plzeňský prazdroj, ďalej maďarský Dreher, rumunský Ursus a poľská spoločnosť Kompania Piwowarska, bol podmienkou Európskej komisie na poskytnutie súhlasu s prevzatím SABMilleru konkurenčnou spoločnosťou AB InBev. Tento kontrakt v hodnote vyše 100 miliárd USD (94,38 miliardy eur) dokončili spoločnosti v októbri tohto roka.

 

Kontrakt s Asahi by sa mal dokončiť v 1. polroku budúceho roka. Je to najväčšia akvizícia japonskej spoločnosti v jej histórii a ďalšia v krátkom čase na európskom trhu, druhom najväčšom pre japonskú firmu. Asahi sa už začiatkom tohto roka dohodla na prevzatí európskych značiek Peroni a Grolsch patriacich pod SABMiller.

 

Najväčšia japonská pivovarnícka spoločnosť si od akvizícií v zahraničí sľubuje podporu svojho rastu, keďže predaju piva sa v Japonsku v poslednom období príliš nedarí. Na jednej strane je dôvodom úbytok obyvateľstva a na druhej zvyšujúca sa obľuba vína v krajine. Asahi uviedla, že akvizícia zvýši podiel zahraničia na celkových tržbách z októbrových približne 16 % na zhruba 25 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona