Obchod medzi Slovenskom a Ukajinou výrazne rastie

NETKY.SK • 17 Jún 2011, 07:57 • 2 min
Obchod medzi Slovenskom a Ukajinou výrazne rastie

Obchod medzi Slovenskom a Ukajinou výrazne rastie

slovakia

left justify in out

img

Za prvé tri mesiace tohto roka sa bilaterálny obchodný obrat s tovarom medzi Ukrajinou a Slovenskom medziročne zvýšil o 75,2 %. Podľa Štátneho štatistického výboru Ukrajiny dosiahol 328,3 milióna amerických dolárov (230 miliónov eur) s pozitívnou bilanciou pre Ukrajinu 97,9 milióna dolárov (69,3 milióna eur). Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pricestuje v piatok 17. júna na oficiálnu jednodňovú návštevu Slovenskej republiky.
      Na náraste obchodného obratu sa podieľalo najmä zvýšenie exportu ukrajinských tovarov na Slovensko. Ten za prvý kvartál dosiahol 213,1 milióna amerických dolárov (150,9 milióna eur), čo predstavuje oproti rovnakému obdobiu minulého roka nárast o 81,3 %. Naproti tomu sa slovenský dovoz tovarov na Ukrajinu zvýšil o 64,9 % a dosiahol 115,2 milióna amerických dolárov (81,5 milióna eur).
      Hlavnými položkami ukrajinského vývozu tovaru ku nám sú najmä vstupy pre slovenský priemysel. Ide o farebné kovy, rudy a koncentráty zo železa, takisto čierne uhlie, či hliník. Zo Slovenska na Ukrajinu sa vyvážajú najmä vozidlá, elektrické zariadenia, či chemické výrobky a stavebné materiály.
      Slovenské podniky vlani na Ukrajine investovali približne 62,7 milióna dolárov, čo predstavuje asi 0,18 % z priamych zahraničných investícií krajín Európskej únie (EÚ). Pritom takmer tretina slovenských investícií smerovala do tamojšieho priemyslu. V krajine pôsobilo na konci minulého roka 246 podnikov so slovenským kapitálom, pričom 137 z nich boli ukrajinsko-slovenské spoločné podniky.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona