Obce výrazne prekračujú svoje rozpočty, za ich nezodpovedné hospodárenie im hrozia pokuty

NETKY.SK • 6 September 2017, 13:03 • 2 min
Obce výrazne prekračujú svoje rozpočty, za ich nezodpovedné hospodárenie im hrozia pokuty

BRATISLAVA – Mnohé miestne úrady prekračujú svoje rozpočty až o 100%. Ak nezlepšia svoje hospodárenie hrozia im tisícové pokuty.

slovakia

left justify in out

Obci Ripňany hrozí pokuta 86-tisíc eur, pretože postavila pre svojich obyvateľov 78 bytov, pričom v dedina má žije 200-tisíc obyvateľov. Dôvodom je obrovský dlh za minulý rok, ktorý dosiahol 175% príjmov.  „Vzali sme úver zo štátneho fondu na rozvoj bývania. Zarátali nám to ako dlh, čo sa však takto nikdy v minulosti neposudzovalo,“ uviedol starosta obce Jozef Krištof.

 

Podobná problém sa rieši aj v ďalších 70 slovenských obciach. Najväčším dlžníkom je obec Dolné Naštice pri Bánovciach, ktorých dlh dosahuje až 610%. Výška sankcií sa pohybuje na úrovni 5% zo záväzkov nad zákonný, čo je 60% dlh. Starostovia majú nádej, že vyjdú bez trestu, keďže v roku 2015 figurovalo na zozname až 209 obcí. Viaceré z nich neboli pokutované, pretože starosta nebol na poste viac ako dva roky a pravidlá počítajú s tým, že za dlhy nemôžu.

 

Iné z nich zas zle zaevidovali niektoré položky a pri oprave dokumentov sa v konečnom dôsledku prišlo na to, že dlžné sumy dosahujú povolené limity. Iba 8 obcí muselo v tom čase zaplatiť pokutu. „Systém je zložitý a je objektívne pochopiteľné, že nie každá obec má odbornú kapacitu na takéto vykazovanie,“ objasnil výkonný riaditeľ Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies