Obce si od nového roka polepšia, podiel príjmu z daní im stúpne na 70 %

NETKY.SK • 31 December 2015, 09:22 • 2 min
Obce si od nového roka polepšia, podiel príjmu z daní im stúpne na 70 %

BRATISLAVA - Obciam a vyšším územným celkom (VÚC) od nového roka vzrastie podiel na výnose dane z príjmov fyzických osôb. Zo súčasných 68,5 % sa obciam zvýši na 70 % a krajom stúpne z 29,2 % na 30 %. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov v územnej samospráve, ktorá v piatok 1. januára nadobúda účinnosť.

slovakia

left justify in out

"Táto daň sa tak prerozdelí vo výške 100 % jej výnosu pre samosprávu. Od roku 2016 by teda z hľadiska rozpočtového určenia malo ísť výlučne o samosprávnu daň, bez podielu štátneho rozpočtu na jej hotovostnom výnose," skonštatovalo Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré novelu pripravilo.

 

Zvýšením podielov na výnose dane z príjmov fyzických osôb sa od roku 2016 posilnia vlastné daňové príjmy obcí a vyšších územných celkov. Podľa MF SR to bude mať pozitívny vplyv na plnenie ich úloh nielen v oblasti základnej prevádzky, ale aj v oblasti budovania potrebnej infraštruktúry tak, aby sa skvalitňovali služby občanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies