Obce budú môcť v prípade potreby zvýšiť daň z nehnuteľností o 30 %

NETKY.SK • 24 September 2010, 11:24 • 2 min
Obce budú môcť v prípade potreby zvýšiť daň z nehnuteľností o 30 %

Obce budú môcť v prípade potreby zvýšiť daň z nehnuteľností o 30 %

slovakia

left justify in out

img

Obce na Slovensku by mali mať v druhej polovici budúceho roka právomoc v prípade potreby dočasne zvýšiť sadzbu dane z nehnuteľností až o 30 %. Umožniť im to má novela zákona o miestnych daniach z dielne rezortu financií, ktorú tento týždeň schválil vládny kabinet.
      "Súčasný nepriaznivý vývoj príjmov obcí, ovplyvnený jednak finančnou krízou a znásobený výpadkom podielu na dani z príjmov fyzických osôb, ako aj nepriaznivý stav, ktorý sa prejavuje v dôsledku zmien klimatických podmienok, si vyžaduje prijatie takých účinných opatrení, ktoré by v priebehu krátkeho času mohli na takúto situáciu reagovať a vytvoriť prípadné dodatočné zdroje príjmov," konštatuje rezort v materiáli.
      Z toho dôvodu sa tak v prechodnom opatrení na rok 2011 navrhuje umožniť obciam, ktoré sa rozhodnú využiť toto oprávnenie, zvýšiť od 1. júla do 31. decembra budúceho roka sadzby dane najviac o 30 % v porovnaní so sadzbami určenými vo všeobecne záväznom nariadení účinnom k 1. januáru 2011.
      "Konkrétne finančné dopady predloženého návrhu nie je možné vyčísliť, keďže ide len o možnosť a nie sú relevantné informácie, ako ju obce využijú a v akom rozsahu," pripúšťa rezort financií.
      Novelou zákona, ktorú ešte musí schváliť parlament, sa tiež zjednotia súčasné platné násobky najnižších ročných sadzieb dane z pozemkov, bytov a stavieb a znížia sa na päťnásobok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona