Obce budú dostávať peniaze za krúžky podľa počtu detí s trvalým pobytom

NETKY.SK • 21 September 2012, 06:30 • 2 min
Obce budú dostávať peniaze za krúžky podľa počtu detí s trvalým pobytom

Obce budú dostávať peniaze za krúžky podľa počtu detí s trvalým pobytom - Politika Obce budú dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 15 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne ich majú prideľovať zariad

slovakia

left justify in out

img

Obce budú dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 15 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne ich majú prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času. Zmenu zavádza vládna novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení, ktorú dnes poslanci schválili.
      Novela z dielne ministerstva školstva má zabrániť netransparentnosti pri financovaní voľnočasových aktivít a upraviť zber údajov na účely rozdeľovania peňazí. Podľa informácií rezortu existuje napríklad obec so 469 obyvateľmi, ktorá eviduje 7101 detí v krúžkoch centier voľného času alebo v školských strediskách záujmovej činnosti zriadených v obci.
      Rezort chce zabrániť viacnásobnému vykazovaniu jedného žiaka tým, že dieťa bude môcť do zbierania údajov uviesť len jeden zriaďovateľ základnej umeleckej školy, jazykovej školy, materskej školy alebo školského zariadenia v jednej základnej umeleckej škole, v jednej jazykovej škole, v jednej materskej škole alebo v jednom školskom zariadení.
      Zmena zákona má tiež umožniť obciam regulovať počet škôl a školských zariadení zriadených na území obce alebo samosprávneho kraja podľa jej potrieb. Novela tiež zjednocuje dĺžku funkčného obdobia riaditeľov škôl a podmienky jeho vymenovania. Zriaďovateľ bude po novom menovať riaditeľa na päťročné funkčné obdobie na návrh rady školy.
      Právna norma rieši aj garanciu peňazí pre cirkevné a súkromné školy. Poslanec Martin Fronc (KDH) cez svoj pozmeňovací návrh presadil pre tieto školy trvalú garanciu, že budú od štátu dostávať minimálne 88 percent z peňazí, ktoré dostávajú obecné školy alebo školy zriaďované štátom či samosprávou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies