Obce a mestá možno siahnu na mzdy pedagógom

NETKY.SK • 31 August 2010, 12:18 • 2 min
Obce a mestá možno siahnu na mzdy pedagógom

Obce a mestá možno siahnu na mzdy pedagógom

slovakia

left justify in out

Niektoré obce a mestá budú musieť po povodniach upravovať svoje rozpočty natoľko, že siahnu na platy učiteľom. Pripúšťa to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). K radikálnym riešeniam, napr. rušeniu škôl by pre zlú finančnú situáciu prísť nemalo.
"Môže dôjsť k prípadom, že obce a mestá budú zasahovať možno do pohyblivej zložky miezd, do nárokov, ktoré majú pedagógovia," povedal dnes výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Obce a mestá zamestnávajú v školách a školských zariadeniach 76.923 zamestnancov, z toho 52.000 pedagogických.
Financovanie miest a obcí skomplikovala hospodárska kríza a tohtoročné povodne. ZMOS zatiaľ nemá evidenciu o tom, koľko je škody na majetku škôl a školských zariadení. Celková škoda sa podľa Turčányho vyšplhala odhadom na 350 miliónov.
"Bude to dlhý proces, v ktorom bude musieť pomôcť štát," upozorňuje Turčány. ZMOS pýta na rok 2010 od štátu 141 miliónov eur. Suma má však vykryť len následky hospodárskej krízy. "Ak obce a mestá peniaze nedostanú, ich pozícia bude zložitá, aby naplnili svoje zákonné povinnosti." O finančnom balíku má v polovici septembra rozhodnúť ministerstvo financií, ktoré bude rokovať s ministerstvom školstva a ZMOS.
Ministerstvo školstva sa nedávno vyjadrilo, že hoci bude rezort šetriť, na platy učiteľom nesiahne. Naopak, vláda sa k lepšiemu mzdovému ohodnoteniu pedagogických zamestnancov zaviazala v programovom vyhlásení. "Či ich bude reálne zvyšovať v ďalších rokoch, je predčasné hovoriť," uviedla nedávno pre TASR hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies