Občania zažalovali štát pre nedostatočnú ochranu ovzdušia v Bratislave

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 12:58 • 2 min
Občania zažalovali štát pre nedostatočnú ochranu ovzdušia v Bratislave

BRATISLAVA - Mimovládne environmentálne organizácie CEPTA, ClientEarth, Cyklokoalícia a desať Bratislavčanov zažalovali štát pre nedostatočnú ochranu ovzdušia v hlavnom meste.

slovakia

left justify in out

Na bratislavskom krajskom súde podali vo februári žalobu na Okresný úrad Bratislava, nepáči sa im, ako vypracoval program na zlepšenie kvality ovzdušia. Tvrdia, že je nedostatočný, bez konkrétnych cieľov a v rozpore so slovenskou aj európskou legislatívou.

 

"Znečistenie ovzdušia predstavuje zásadný zdravotný a environmentálny problém. Mnohé štátne inštitúcie sa tvária, že tento vážny problém riešia, ale namiesto skutočných riešení produkujú len zbytočné kopy papierov. Bratislavský integrovaný program na zlepšenie kvality ovzdušia je výborný príklad, ako to nerobiť. Názov znie síce honosne, ale nie je to nič iné, iba veľa popísaných strán bez konkrétnych riešení, jasných termínov a merateľných kritérií," hovorí Igor Trenk z Cyklokoalície. Bratislava má podľa jeho slov možnosť riešiť situáciu najmä cez dopravu, a to podporou cyklistov.

 

Zákon o ovzduší a európska legislatíva podľa advokátky jasne stanovujú, že program na zlepšenie kvality ovzdušia musí stanoviť merateľné, kontrolovateľné a časovo viazané opatrenia. "Tento program tieto opatrenia nestanovuje, z toho dôvodu žalobcovia v žalobe žiadajú, aby krajský súd program zrušil a nariadil okresnému úradu nové prepracovanie programu," priblížila Kristína Babiaková, advokátka Via Iuris a právna zástupkyňa žalobcov. Doplnila, že prijatím nekonkrétneho programu bol porušený verejný záujem o ochranu životného prostredia.

 

Uvedený program má zaviesť opatrenia na redukciu znečistenia štyroch znečisťujúcich látok pod hladiny povolených limitov. Ide o prachové častice PM10, oxid dusičitý, benzo(a)pyrén a ozón.

 

"Majú negatívne dosahy na zdravie, klímu, prírodné prostredie, ale aj ekonomiku. Popri orgánoch dýchacích ciest u človeka poškodzujú kardiovaskulárny systém, zdravý vývoj plodu, komplikujú astmatické ochorenia, zapríčiňujú predbežné úmrtia a spôsobujú vážne ekonomické ujmy práceneschopnosťou a nákladmi na ošetrovanie, resp. liečbu postihnutých," povedal predseda Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) Daniel Lešinský. V znečistenej oblasti žije podľa jeho slov asi 170.000 obyvateľov Bratislavy, ďalší tam dochádzajú za prácou.

 

V prípade, že súd žalobcom vyhovie, bude musieť Okresný úrad Bratislava materiál prerobiť a doplniť účinné opatrenia, ktoré v najkratšom možnom čase zlepšia kvalitu ovzdušia v Bratislave minimálne pod limity stanovené v legislatíve a neskôr aj na úroveň bezpečnú pre zdravie obyvateľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies