Občania nebudú musieť ohlasovať odchod za hranice

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 17:58 • 2 min
Občania nebudú musieť ohlasovať odchod za hranice

BRATISLAVA - Občania nebudú musieť ohlasovať úradom odchod do zahraničia dlhší ako 90 dní. Vyplýva to z prezidentom vrátenej novely zákona o hlásení pobytu občanov, ktorú dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Poslanci vyhoveli požiadavke Ivana Gašparoviča a vypustili z návrhu ustanovenie, podľa ktorého sa neoznámenie vycestovania za hranice dlhšieho ako 90 dní malo pokladať za priestupok. Ľuďom by v tom prípade hrozila pokuta. Prezident navrhol zo zákona úplne vypustiť ten bod, podľa ktorého sa slovo "ohlási" nahrádza slovami "je povinný ohlásiť". Gašparovič nesúhlasí s dôvodovou správou k zákonu, v ktorej sa uvádza, že "doterajší stav neukladal občanovi výslovne povinnosť danú skutočnosť ohlásiť. Občania často nerozlišujú v právnom predpise, ak je povinnosť ustanovená slovesom bez použitia slova povinný.“ Prezident to vo vzťahu k iným ustanoveniam zákona považuje za zmätočné.

Nová povinnosť nahlasovania pobytu pre občanov bezprostredne po schválení novely vyvolala búrku nevôle. Na sociálnych sieťach vznikalo množstvo sarkastických odkazov ministrovi, kde sa ľudia nachádzajú.

Právna norma má priniesť menej byrokracie a zrýchlenie vybavovania žiadostí na úradoch prostredníctvom nového registra fyzických osôb. Ten podľa ministerstva vnútra zbaví občanov povinnosti opakovane predkladať doklady o ich údajoch. "Občan svoje údaje predloží orgánu verejnej správy iba raz a prostredníctvom registra fyzických osôb sa jeho údaje dostanú do ďalších informačných systémov verejnej správy," vysvetľuje rezort vnútra, ktorý novelu pripravil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies