Občania, ktorým nemožno zosnímať odtlačky prstov, majú mať pas len na rok

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:15 • 2 min
Občania, ktorým nemožno zosnímať odtlačky prstov, majú mať pas len na rok

Občania, ktorým nemožno zosnímať odtlačky prstov, majú mať pas len na rok - Politika Platnosť pasov neplnoletých osôb by sa mala od budúceho roku zmeniť. V prípade detí do šesť rokov by sa mal tento doklad vydávať s platnosťou na dva roky.

slovakia

left justify in out

img

Platnosť pasov neplnoletých osôb by sa mala od budúceho roku zmeniť. V prípade detí do šesť rokov by sa mal tento doklad vydávať s platnosťou na dva roky. Deti do 16 rokov dostanú pas na päť rokov a od dovŕšenia tejto vekovej hranice bude doklad vydávaný na desať rokov. Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch z dielne rezortu vnútra, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.
      Legislatívna úprava však prináša aj balíček ďalších zmien. Ukotvuje napríklad do zákona aj nariadenie EÚ, na základe ktorého už deti do päť rokov nie je možné zapisovať do cestovných dokladov rodiča.
      Novela ďalej reaguje na potreby vyplývajúce z aplikačnej praxe. Napríklad pre občanov, ktorí vlastnia dva cestovné doklady rovnakého druhu, by sa mala platnosť pasu obmedziť na päť rokov. Ľuďom, ktorým dočasne nie je možné zosnímať odtlačky prstov, napríklad kvôli popáleniu, sa budú vydávať pasy s platnosťou len jeden rok.
      "Cestovné doklady vydané na základe žiadosti podanej na zastupiteľskom úrade si budú môcť občania od budúceho roka prevziať aj doručením, nielen osobne na zastupiteľskom úrade. Návrh vychádza z potrieb ľudí žijúcich v zahraničí," uvádza rezort vnútra na margo zmien v legislatíve.
      Novela zákona upravuje aj výšku správnych poplatkov. Pri prvej strate alebo odcudzení dokladu zaplatí dospelý namiesto doterajších 132 eur iba 66. Pri druhej strate alebo odcudzení v priebehu dvoch rokov sa zníži poplatok z 264 eur na 165. Menej by sa malo platiť aj za urýchlené vydanie cestovného dokladu do dvoch pracovných dní, a to len 99 eur. Novela zavádza možnosť požiadať o vydanie cestovného dokladu do 10 pracovných dní, a to za 66 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona