Občania dostávajú informácie o referende

NETKY.SK • 8 Január 2015, 14:46 • 2 min
Občania dostávajú informácie o referende

BRATISLAVA - Občania SR dostávajú v týchto dňoch oznámenia o čase a mieste konania referenda. Informácie o referende by im mali obce doručiť do utorka 13. januára.

slovakia

left justify in out

Referendum o ochrane rodiny za približne 6,3 milióna eur sa bude konať 7. februára. Uskutoční sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: "1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?"

 

Právo hlasovať v referende má každý občan SR, ktorý najneskôr v deň konania referenda, teda 7. februára dovŕšil 18 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska. Hlasovať môžu aj občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. V deň referenda však musia prísť hlasovať do ľubovoľnej referendovej miestnosti na Slovensku. Slováci žijúci trvalo v zahraničí sa okrskovej referendovej komisii musia preukázať cestovným dokladom. V referende sa dá hlasovať aj mimo miesta trvalého bydliska. Potrebný je na to hlasovací preukaz. Požiadať oň možno obec svojho trvalého pobytu najneskôr 5. februára v úradných hodinách obce. V referende nemôžu hlasovať tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. 

 

Hlasovať vo februárovom referende o rodine môže približne 4,4 milióna oprávnených voličov v 4 943 okrskoch, agentúru SITA o tom dnes informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Z rozhodnutia prezidenta Andreja Kisku o vyhlásení referenda vyplýva, že Ústredná komisia pre referendum Slovenskej republiky, obvodné komisie a okrskové komisie sa vytvoria do 7. januára a po prvý raz zasadnú do 14. januára. Do komisií mohli svojich zástupcov navrhnúť politické strany a hnutia zastúpené v národnej rade a tiež referendový petičný výbor, ktorého návrh prezident prijal. V komisiách všetkých troch stupňov tak budú sedieť zástupcovia strán Smer-SD, KDH, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a tiež zástupcovia Aliancie za rodinu. Ústredná komisia pre referendum SR podľa Chmelovej po prvý raz zasadne v pondelok 12. januára. Jej prvé rokovanie zvolal podľa zákona minister vnútra. 

 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Prezident Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Urobil tak vlani 27. novembra po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Podľa ústavného súdu sú v súlade s ústavou tri uvedené otázky. Podľa ústavného súdu nie je v súlade s ústavou otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?" 

Referendum o ochrane rodiny bude štát stáť zhruba 6,3 milióna eur. Ministerstvo vnútra vyjde usporiadanie plebiscitu na približne 5,1 milióna eur a Štatistický úrad na asi 1,2 milióna eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia referenda, ktorý 10. decembra schválila vláda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona