Občania by nemali platiť poplatky súvisiace so zrušením platobného účtu

NETKY.SK • 3 November 2015, 14:34 • 2 min
Občania by nemali platiť poplatky súvisiace so zrušením platobného účtu

BRATISLAVA - Občania by za zrušenie platobného účtu v banke v súvislosti s vypovedaním rámcovej zmluvy nemali platiť poplatky. Taktiež by mali byť lepšie informovaní o množstve využívaných služieb a poplatkov za ne.

slovakia

left justify in out

 Navrhuje to Ladislav Kamenický (Smer-SD) v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o platobných službách, ktorý dnes odobril Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet. Hlavným cieľom právnej normy je zaviesť na Slovensku výhodnejší bankový účet so základnými funkciami.

 

Ako uviedol Kamenický vo svojom pozmeňujúcom návrhu, v praxi vznikali situácie, kedy boli pri zrušení platobného účtu klientom účtované poplatky, napríklad za zrušenie trvalých príkazov na úhradu alebo za bezhotovostný prevod zostatku finančných prostriedkov. Po novom by ich nemali poskytovatelia platobných služieb účtovať. Tento krok podľa neho priamo nadväzuje na novozavádzaný model bezplatného presunu platobného účtu pre klientov.

 

"S cieľom uľahčenia a zvýšenia mobility klientov a zabezpečenia právnej istoty je takýto návrh žiaduci, keďže úkony, na ktoré môžu byť tieto poplatky naviazané, sú nutným dôsledkom vypovedania rámcovej zmluvy. Súčasne ukladanie týchto poplatkov nie je v súlade s celkovou zákonom stanovenou bezplatnosťou," uviedol v pozmeňujúcom návrhu Kamenický.

 

Klienti by mali byť taktiež lepšie informovaní o využívaní jednotlivých služieb či poplatkoch za ne. "Doplnením povinných náležitostí výpisu poplatkov za služby viazané na platobný účet spotrebiteľa sa ustanovujú nové údaje, ktorými sú celková suma za jednotlivú službu za príslušné obdobie a celková suma poplatkov za balík služieb a každú ďalšiu službu viazanú na platobný účet, ktorá presahuje množstvo služieb zahrnuté do balíka," priblížil Kamenický.

 

Hlavným cieľom právnej normy je zavedenie výhodnejšieho bankového účtu so základnými funkciami od budúceho roka. Ľudia, ktorí budú mať záujem o tento typ účtu, budú musieť k žiadosti o jeho zriadenie predkladať čestné vyhlásenie, že ešte nemajú žiadny platobný účet, ani si ďalší nebudú môcť zriadiť, okrem vkladového účtu, peňažného vkladu potvrdeného vkladnou knižkou v banke a v pobočke zahraničnej banky.

 

Návrh novely definuje aj povinnosti pre banky. Tie majú povinne raz ročne informovať klientov o možnosti zriadiť si účet so základnými funkciami, a to vtedy, ak už klient má v banke otvorený účet, ktorý obsahuje tie isté služby ako platobný účet so základnými funkciami.

 

Finančným domom sa zároveň stanovuje informovať Ministerstvo financií (MF) SR vždy do 10. septembra daného roka, koľko takýchto účtov zrušili, uzatvorili a koľko žiadostí o zriadenie za predchádzajúci kalendárny rok zamietli. Taktiež majú informovať aj o výške poplatku za tento typ účtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies