Občania budú ďalej ťažko zriaďovať svoje kotolne

NETKY.SK • 12 Október 2016, 13:37 • 2 min
Občania budú ďalej ťažko zriaďovať svoje kotolne

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu čiastočne vyhovel skupine 47 poslancov NR SR, ktorá napadla niektoré ustanovenia zákona o tepelnej energetike. Plénum rozhodlo, že jednorazová náhrada nákladov za obmedzenie vlastníckeho práva strpením výstavby tepelných rozvodov nie je v súlade s ústavou. Nevyhovel však návrhu, aby za protiústavné vyhlásil aj ustanovenia týkajúce sa odberu tepelnej energie z centrálneho zdroja. Odlišné stanovisko k nálezu prijali viacerí sudcovia.

slovakia

left justify in out

Ako po vyhlásení nálezu uviedol advokát Miroslav Kadúc, ktorý v konaní zastupoval navrhovateľov, je to polovičné víťazstvo. Ocenil, že ústavný súd aj v oklieštenej zostave sa podujal riešiť túto pre občanov mimoriadne citlivú problematiku. "Ústavný súd vyhovel návrhu sťažovateľov a rozhodol, že za obmedzenie vlastníckych práv strpením výstavby tepelných rozvodov vlastníkovi patrí nie jednorazová, ale viacnásobná náhrada škody. Na strane druhej vlastníci bytov, ktorí sa rozhodnú odpojiť od centrálneho zdroja a vybudovať vlastnú kotolňu, budú musieť postupovať tak, ako to ukladá teraz platný zákon,“ povedal Kadúc. Doložil, že podrobnejšie sa bude môcť vyjadriť po doručení nálezu ústavného súdu a písomne vypracovaných odlišných stanovísk ústavných sudcov.

 

Ústavný súd SR skúmal návrh skupiny 47 poslancov NR SR, ktorí tvrdili, že niektoré ustanovenia zákona o tepelnej energetike sú v rozpore s ústavou, lebo obmedzujú vlastnícke práva majiteľov bytov a nútia ich odberať dodávky tepla od veľkého výrobcu z centrálneho zdroja. Súčasne im kladú ťažko prekonateľné prekážky, ak si chcú zabezpečiť dodávku tepla napríklad zriadením vlastného zdroja tepla. Druhým okruhom bola otázka oprávnených nákladov a náhrad za obmedzenie vlastníckeho práva, kde zákonodarca stanovil jednorazovú náhradu.
Navrhovatelia požadovali, aby ÚS vydal rozhodnutie, v ktorom uvedie, že napadnuté ustanovenia sú v rozpore s ústavou a medzinárodnými dohovormi.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona