Občania a firmy môžu aj v tomto roku podporiť neziskovky časťou dane

NETKY.SK • 11 Február 2016, 09:14 • 2 min
Občania a firmy môžu aj v tomto roku podporiť neziskovky časťou dane

BRATISLAVA – Zamestnanci môžu aj v tomto roku časťou dane z príjmu, ktorú za nich odviedol zamestnávateľ, podporiť do 2. mája daňovníkov nezaložených alebo nezriadených na podnikanie.

slovakia

left justify in out

Týka sa to aj fyzických osôb, ktoré podávajú daňové priznanie - takíto daňovníci môžu poukázať podiel zaplatenej dane v lehote alebo predĺženej lehote na podanie tohto daňového priznania. Vybrať si môžu len takú organizáciu, ktorá je v registri prijímateľov podielu zaplatenej dane pre rok 2016. Register vedie Notárska komora SR.

 

"Zamestnanci vypĺňajú tlačivo vyhlásenia, ktoré je dostupné aj na webovej stránke finančnej správy. Dve percentá dane si vypočítajú z tlačiva 'Potvrdenie o zaplatení dane', ktoré dostali od svojho zamestnávateľa. Poukázať podiel zaplatenej dane do výšky 3 % môžu len ak v roku 2015 odpracovali najmenej 40 hodín dobrovoľníckej činnosti a predložia o tom aj písomné potvrdenie. Uvedú, ktorému prijímateľovi podielu zaplatenej dane máme peniaze poslať a vyhlásenie aj s potvrdením o zaplatení dane, prípadne aj s potvrdením o dobrovoľníckej činnosti predložia správcovi dane do 2. mája," vysvetľuje postup hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

 

Podiel poukázanej dane sa zaokrúhľuje na eurocenty nadol, fyzická osoba môže podiel zaplatenej dane poukázať len jednému prijímateľovi, najmenej 3 eurá. Právnické osoby môžu poukázať podiel zaplatenej dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného musí byť 8 eur.

 

"Právnické osoby môžu poukázať podiel zaplatenej dane do výšky 2 % len ak najneskôr v lehote alebo v predĺženej lehote na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2015 darovali vlastné financie vo výške minimálne 0,5 % zo zaplatenej dane ním určeným daňovníkom, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie. Právnické osoby, ktoré neposkytli finančné prostriedky ako dar najmenej vo výške 0,5 % zaplatenej dane, sú oprávnení poukázať len sumu do výšky 1 % zaplatenej dane. Pokiaľ si firmy vyberú viac prijímateľov, údaje o ďalších prijímateľoch sa uvádzajú v samostatnej prílohe daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby, pričom každá strana prílohy predstavuje samostatnú prílohu k daňovému priznaniu," upozornila Macíková.

 

Daňový úrad má po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok zákonnú lehotu tri mesiace po lehote na podanie vyhlásenia alebo daňového priznania na to, aby previedol sumy na prijímateľov. Čísla účtov prijímateľov v tlačivách uvádzať netreba. Neprikladajú sa ani kópie darovacích zmlúv, tie sú dôležité až pri prípadnej daňovej kontrole. Identifikačné číslo organizácie (IČO) prijímateľa sa do kolónok vypisuje zľava.

 

O podporu sa uchádzajú organizácie činné v rôznych oblastiach aktivít, napríklad vo vzdelávaní, vede, športe, obnove historických pamiatok, ochrane prírody, zvierat či pomoci chorým a ľuďom v núdzi.

 

"Ak daňovník vo vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane alebo v daňovom priznaní vyjadrí súhlas s informovaním prijímateľa o tom, že mu poukazuje podiel zaplatenej dane, správca dane prijímateľovi oznámi označenie daňovníka, ktorý poukazuje podiel zaplatenej dane. A to meno, priezvisko a trvalý pobyt, ak je daňovníkom fyzická osoba a obchodné meno alebo názov, sídlo, právnu formu, ak je daňovníkom právnická osoba," dodala Macíková.

 

Správca dane poukáže podiel zaplatenej dane na účet prijímateľa iba, ak boli dodržané zákonné podmienky na strane daňovníka aj prijímateľa. Jednou z nich je aj vyrovnanie podlžností voči daňovému úradu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies