Obavy z veľkej pracovnej migrácie do Rakúska a Nemecka sú neopodstatnené

NETKY.SK • 27 Apríl 2011, 11:58 • 2 min
Obavy z veľkej pracovnej migrácie do Rakúska a Nemecka sú neopodstatnené

Obavy z veľkej pracovnej migrácie do Rakúska a Nemecka sú neopodstatnené

slovakia

left justify in out

Obavy z veľkej pracovnej migrácie po otvorení pracovných trhov v Rakúsku a Nemecku sú neopodstatnené. Experti na migráciu považujú totiž otvorenie trhov práce za pozitívny krok pre prijímajúce krajiny. Upozorňuje na to Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce (CELSI).
      Rakúsko a Nemecko uplatňovali doposiaľ najdlhšie, až 7-ročné prechodné obdobie pre voľný pohyb pracovnej sily. "Krajiny, ktoré váhali s otvorením svojich trhov práce, prišli o šancu získať kvalifikovaných pracovníkov, ktorí potom uprednostnili napríklad Veľkú Britániu alebo Írsko," vysvetlil riaditeľ pre výskum z CELSI Martin Kahanec. Toto otvorenie trhu podľa jeho slov dá obom krajinám druhú šancu získať kvalifikovaných migrantov.
      Miera migrácie výrazne závisí aj od ekonomickej situácie v krajine pôvodu. V období od mája 2004 do decembra 2007 do Veľkej Británie a Írska odišlo z nových členských krajín za prácou viac ako 1,2 milióna prevažne mladých ľudí s vysokoškolským vzdelaním. Kým zo Slovenska migrovalo za prácou do Británie, Írska a Švédska približne 4 % aktívnej pracovnej sily, z Čiech to bolo len 1 %.
      CELSI je neziskový výskumný inštitút so sídlom v Bratislave. Zaoberá sa multidisciplinárnym výskumom trhu práce a jeho inštitúcií, organizácie práce, spoločenskej zodpovednosti firiem, etnicity a migrácie, a ich úloh v ekonomickom, spoločenskom a politickom živote modernej spoločnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies