Obavy z útoku KĽRD rastú, v Pchjongjangu zatiaľ sadia kvety

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 11:08 • 2 min
Obavy z útoku KĽRD rastú, v Pchjongjangu zatiaľ sadia kvety

Pchjongjang PCHJONGJANG - Severná Kórea ukončila prípravy na raketovú skúšku a môže ju uskutočniť kedykoľvek, uviedol dnes zdroj z juhokórejského ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, pre AP uviedol, že severokórejská armáda je schopná uskutočniť viacero testov vrátane skúšok rakiet typu Scud a rakiet stredného doletu typu Rodong, rovnako ako aj balistickej rakety typu Musudan, ktorú v uplynulých dňoch na východnom pobreží umiestnili údajne na odpaľovacie zariadenie.

"Existujú presvedčivé dôkazy, že Sever by mohol simultánne odpáliť rakety Musudan, Scud a Nodong," uviedol pre juhokórejskú agentúru Jonhap nemenovaný vojenský zdroj z Južnej Kórey. 

Pchjongjang testoval rakety typu Scud pomerne často. Nie je však známe, koľko rakiet dlhého doletu typu Musudan a Nodong má k dispozícii. Predpokladá sa, že raketa Musudan má dolet okolo 3000-3500 kilometrov. KĽDR už oznámila, že chce zaútočiť na americké základne v Tichomorí, aj keď nie je jasné, či jej doteraz netestované rakety sú schopné zasiahnuť stanovený cieľ.

Admirál Samuel Locklear, veliteľ amerických síl v Tichomorí, uviedol, že velenie americkej armády sa domnieva, že Severná Kórea presunula na svoje východné pobrežie bližšie nešpecifikovaný počet rakiet typu Musudan.

Podľa nemenovaného predstaviteľa administratívy prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý pre Reuters hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, USA pracujú zatiaľ s verziou, že KĽDR má na odpálenie pripravené dve rakety. Tento predpoklad korešponduje so správami z Južnej Kórey.  

Severná Kórea sa Spojeným štátom a "ich bábkovému režimu v Kórejskej republike v posledných dňoch vyhráža útokom takmer denne, čo si pozorovatelia vysvetľujú aj ako snahu získať viac podpory pre nového, mladého lídra KĽDR Kim Čong-una.

Južná Kórea dnes informovala, že požiadala Čína ako jediného významného spojenca KĽDR, aby využila svoj vplyv a pokúsila sa "pribrzdiť" Pchjongjang v jeho aktivitách a zvýšila svoj dohľad nad touto krajinou v súvislosti s hroziacimi skúškami raketových zbraní.

Juhokórejské vedenie je okrem toho vo veľmi tesnom diplomatickom kontakte s Ruskom, keďže bývalý Sovietsky zväz mal v KĽDR veľký vplyv.  

V súvislosti s napätou situáciou Južná Kórea posilnila obranu i monitorovacie aktivity v oblasti a zvýšila počet agentov rozviedky, uviedol dnes pre juhokórejskú agentúru Jonhap nemenovaný vojenský zdroj.

Najnovšie varovanie pred odpálením rakiet stredného doletu prišlo v čase, keď sa Pchjongjang pripravuje pripomenúť si 15. apríla výročie narodenia zakladateľa štátu a jeho prvého vodcu Kim Ir-sena, starého otca súčasného lídra Kim Čong-una. KĽDR v tento deň už tradične púta pozornosť celého sveta usporadúvaním veľkolepej prehliadky, aby demonštrovala svoju vojenskú kapacitu, a oslavami Kim Ir-sena.

Ako píše agentúra AP, v Pchjongjangu nič nenasvedčuje prípravám na ďalšiu eskaláciu vojenského napätia: všetci sústreďujú skôr na skrášlenie mesta pred najvýznamnejším štátnym sviatkom, píše dnes agentúra AP. Vojakov vidieť, ako dokončujú provizórne stavby a záhradníci sadia kvety a stromčeky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies