Obavy z chudoby a z rastúcich nákladov vyjadrilo až 95 percent Slovákov

NETKY.SK • 12 Január 2023, 11:33 • 2 min
Obavy z chudoby a z rastúcich nákladov vyjadrilo až 95 percent Slovákov

BRATISLAVA - Obavy z rastúcich nákladov vyjadrilo 95 percent Slovákov.

slovakia

left justify in out

Narastanie cien vrátanie cien a energií a potravín sú citeľné u občanov zo všetkých sociálno-demografických skupín. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu Eurobarometer zameraného na rastúce životné náklady, ktoré zverejnil Európsky parlament. Ide o aktuálne najnaliehavejší problém, ktorý sa týka celej Európskej únie (EÚ). Obavy z rastúcich nákladov vyjadrilo až 93 percent opýtaných v EÚ. Rastúcich životných nákladov sa v každom členskom štáte EÚ obáva viac ako sedem z desiatich opýtaných.

Druhým najväčším problémom v EÚ je podľa prieskumu chudoba a sociálne vylúčenie. Na Slovensku sa však tento problém umiestil až na treťom mieste a obavy z chudoby a sociálneho vylúčenia vyjadrilo 84 percent opýtaných. V EÚ vyjadrilo v tomto zmysle obavu 82 percent respondentov. Obyvatelia Slovenska vyjadrili väčšie obavy z rozšírenia vojny na Ukrajine do iných krajín. Obáva sa toho až 85 percent opýtaných. V celej EÚ vyjadrilo takúto obavu 81 percent opýtaných.

Obavy zo zmeny klímy má na Slovensku 67 percent respondentov, v celej EÚ to ale považuje za problém až 81 percent opýtaných. Viac sa Slováci obávajú napríklad rizika nukleárneho incidentu, s čím vyjadrilo obavu až 83 percent opýtaných. V celej EÚ je to 74 percent. Obavy z migrácie má 73 percent slovenských respondentov, pričom v európskom meradle je to 70 percent. Z ohrozenia hodnôt, akými sú sloboda a demokracia, má obavy 69 percent Slovákov a v rámci EÚ 72 percent. 69 opýtaných obyvateľov Slovenska sa obáva aj rozšírenia infekčných chorôb. Chorôb, akými sú napríklad COVID-19 alebo opičie kiahne, sa obáva 62 percent respondentov krajín EÚ.

Podľa prieskumu občania členských krajín požadujú, aby sa Európsky parlament prioritne zaoberal bojom proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu (39 percent občanov Slovenska a 37 percent v celej EÚ). Na druhom mieste v zozname priorít je na Slovensku podpora hospodárstva a vytvárania nových pracovných miest. Druhou prioritou v celej EÚ by podľa občanov mala byť ochrana verejného zdravia. Treťou najdôležitejšou prioritou pre Slovákov je téma obrany a bezpečnosti EÚ, vrátane ochrany vonkajších hraníc Únie. V celej EÚ sa na treťom mieste priorít umiestnili opatrenia proti zmene klímy.

„Napriek tomu, že 70 percent Slovákov si myslí, že členstvo v EÚ je pre krajinu prínosom, za dobrú vec ho považuje iba 44 percent respondentov zo Slovenska," uvádza sa vo výsledkoch prieskumu. Slováci zaradili medzi hlavné pozitíva členstva v Únii práve príspevok EÚ k udržaniu mieru a posilneniu bezpečnosti. Najpodstatnejšie pre občanov Slovenska je, že EÚ prináša nové pracovné príležitosti, s čím vyjadrilo spokojnosť 43 percent opýtaných. Z celej EÚ vníma členstvo v Únii ako dobrú vec 62 percent opýtaných. Prieskum ukazuje, že to predstavuje jednu z najvyšších úrovní podpory Únie od roku 2007.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies