Obavy z brexitu zvýšili výnosy z dlhopisov juhu eurozóny

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 11:21 • 2 min
Obavy z brexitu zvýšili výnosy z dlhopisov juhu eurozóny

LONDÝN - Výnosy z dlhopisov okrajových členov eurozóny na juhu Európy v pondelok stúpli po tom, ako výsledky prieskumu zverejnené v piatok večer ukázali, že stúpenci odchodu Británie z Európskej únie majú náskok 10 percentuálnych bodov.

slovakia

left justify in out

Výnosy z talianskych a španielskych desaťročných dlhopisov vzrástli o 4 bázické body na úroveň 1,35 % a 1,48 %. Výnosy z gréckych dlhopisov sa zvýšili o 17 bázických bodov na 7,85 %. Výnosy z nemeckých dlhopisov, ktoré slúžia ako útočisko pre investorov v čase napätia, zostali tesne nad nulou, a to vo výške 0,02 %.


Očakáva sa, že hlasovanie, ktoré má byť o desať dní, bude mať ďalekosiahle dôsledky pre zvyšok kontinentu, kde slabne podpora pre ekonomickú a politickú úniu v súvislosti s nízkym hospodárskym rastom a vysokou nezamestnanosťou. Obavy z brexitu spôsobili rekordnú volatilitu britskej libry, ktorá v pondelok oproti doláru klesla na osemtýždňové minimum a voči japonskému jenu na trojročné dno.


Avšak aj okrem perspektívy brexitu majú investori obrovské množstvo dôvodov na to, aby zostali opatrní. Séria ekonomických údajov ukazuje, že svetová ekonomika je slabá napriek dlhoročným stimulom zo strany centrálnych bánk.

 

Zhoršenie perspektívy ázijskej ekonomiky negatívne vplýva na akciové trhy a ceny ropy to v pondelok zatlačilo opäť pod hranicu 50 USD za barel. To ešte viac utlmilo výhľad globálnej inflácie a investori v USA takmer úplne odpísali možnosť, že Federálny rezervný systém (Fed) tento týždeň zvýši úroky.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies