Obavy z brexitu zatlačili český akciový trh na sedemročné dno

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 13:36 • 2 min
Obavy z brexitu zatlačili český akciový trh na sedemročné dno

PRAHA - Český akciový trh v pondelok klesol na sedemročné minimum. Viedol tak smerom nadol stredoeurópske akciové trhy v dôsledku obáv, že Briti v referende 23. júna odhlasujú odchod z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Hlavný index pražskej burzy do 10:46 SELČ oslabil o 2,2 %, čiže išlo o výraznejší pokles v porovnaní so západoeurópskymi burzami vo Frankfurte a Paríži, ktoré oslabili o 1,3 % a 1,4 %. Varšavský index blue-chipových akcií si odpísal 1,2 % a priblížil sa k štvormesačnému minimu.


Pokles trhov v stredoeurópskom regióne viedli akcie finančného a energetického sektora, ktoré majú väčšiu váhu v indexe pražskej burzy ako inde v strednej Európe. "Vysoká pravdepodobnosť odchodu Británie z Európskej únie zostáva najväčším krátkodobým rizikom," uviedli analytici banky Pekao.

 

Predmetom záujmu bude aj dvojdňové zasadanie amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktoré sa začína v utorok. Vyjadrenie zo strany Fed-u v prospech voľnej menovej politiky by mohli podporiť dlhopisové trhy, ale vyjadrenia v prospech sprísnenia menovej politiky by mohli poškodiť meny nových trhových ekonomík, uviedli analytici. "Očakávame však, že Fed teraz nič podnikne," uviedol jeden z obchodníkov v Budapešti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies