Obavy sa naplnili: Z reaktorov vo Fukušime unikla kontaminovaná voda

NETKY.SK • 29 September 2017, 12:18 • 2 min
Obavy sa naplnili: Z reaktorov vo Fukušime unikla kontaminovaná voda

TOKIO - Z reaktorov v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, ktorú poškodili silné zemetrasenie a cunami v roku 2011, zrejme unikla kontaminovaná voda. Dôvodom je chybné nastavenie vodomeru, v dôsledku ktorého sa znížila hladina podzemnej vody.

slovakia

left justify in out

Jadrový koncern Tokio Electric Power (TEPCO) v piatok informoval, že v šiestich studniach okolo poškodených reaktorov bola hladina vody o 70 centimetrov nižšia ako by mala byť. Podzemná voda v jednej studni v máji klesla pod úroveň kontaminovanej vody v reaktore, čo mohlo spôsobiť únik rádioaktívnej vody do pôdy. TEPCO kontamináciu zatial nepriznala, tvrdí že situáciu stále prešetruje. Vzorky potvrdili nárast rádioaktivity ani únik vody do okolia, ale podľa spoločnosti nie je "výnimočný."

 

img

Problém v šiestich studniach sa začal už v apríli. Zaznamenali ho ale až tento týždeň pri príprave ďalšej studne, ktorú budujú v ich blízkosti.

 

Existujú názory, že išlo o zámerné vypustenie jadrového odpadu do mora

TEPCO v júli tohto roka uviedla, že jadroví odpad do mora vedome vypustí, informovala o tom agentúra Kjódo s odvolaním sa na šéfa spoločnosti Takašiho Kawamuru.

 

Aj keď čistiaci systém odfiltruje z vody všetky ostatné rádioaktívne izotopy, v prípade trícia to nie je možné. Podľa spoločnosti TEPCO trícium predstavuje v malých množstvách malé riziko pre ľudské zdravie, miestni rybári sa však obávajú, že vypustenie kontaminovanej vody im spôsobí ďalšie škody.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies