Obavy Grékov rastú, v decembri si vybrali z bánk 2,5 miliardy eur

NETKY.SK • 31 December 2014, 13:57 • 2 min
Obavy Grékov rastú, v decembri si vybrali z bánk 2,5 miliardy eur

ATÉNY - Obyvatelia Grécka si v decembri vybrali z bánk celkovo 2,5 miliardy eur. V porovnaní s novembrom to predstavuje viac než 10-násobný nárast.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podľa ekonómov zvýšená obava Grékov z návratu politickej a ekonomickej neistoty. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na grécky denník Kathimerini.
      

Podľa denníka vysoké výbery sa dajú vysvetliť len obavou obyvateľov z ďalšieho vývoja v krajine. Parlament v troch kolách, od 17. do 29. decembra, hlasoval o novej hlave štátu, no ani v poslednom treťom kole sa mu nového prezidenta zvoliť nepodarilo. V Grécku sa preto musia uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré boli stanovené na 25. januára. Vo voľbách však hrozí víťazstvo radikálnej ľavicovej strany Syriza, ktorá chce opätovne rokovať o podmienkach medzinárodných veriteľov a zmierniť úsporné opatrenia z uplynulých rokov.
      

Na porovnanie, v novembri si Gréci vybrali z bánk okolo 200 miliónov eur. Napriek tomu denník dodáva, že ani výbery v uplynulých týždňoch ešte neznamenajú začiatok nájazdov na banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies