Obávate sa chrípky a prechladnutia? Kedy nám hrozia zápaly pľúc?

NETKY.SK • 25 September 2021, 10:28 • 2 min
Obávate sa chrípky a prechladnutia? Kedy nám hrozia zápaly pľúc?

BRATISLAVA - S príchodom sychravých dní sa čoraz viac začíname obávať nástrah zimy – bakteriálnych a vírusových infekcií. A právom. Väčšina z nás je vystavená každodennému nervovému vypätiu a spánkovému deficitu, zabúdame na aktívny pohyb i zdravú výživu, čo oslabuje našu obranyschopnosť. Myslime preto na prevenciu – budujme svoju imunitu, pracujme na svojej kondícii.

slovakia

left justify in out

Pri zabezpečovaní správnej funkcie imunitného systému v boji proti bakteriálnym a vírusovým infekciám patrí vitamínom a minerálom s antioxidačným účinkom – predovšetkým vitamínom C a D spolu so zinkom. Vytvárajú účinnú obrannú líniu organizmu a imunitný systém práve vďaka nim dokáže po strete s baktériami a vírusmi okamžite zareagovať!

 

img

 

Neliečená chrípka vraj trvá týždeň a liečená sedem dní. Ak však zanedbáme signály tela, ľahko sa to môže vypomstiť. Ak teplota prudko stúpne nad 39 stupňov, máme silný kašeľ a triašku, môže chrípku skomplikovať aj pneumónia, teda zápal pľúc. Ten, podľa pôvodcu, delíme na vírusový a bakteriálny. Pre vyčerpaný organizmus však môže skončiť aj fatálne, teda smrťou.

 

Musíme zomierať na pridružené zápaly pľúc?

Podľa docenta Ivana Soloviča, prezidenta Slovenskej pneumoftizeologickej spoločnosti a odborníka WHO,  umiera na pneumónie ročne 3 – 5 miliónov ľudí  Dochádza k nej častejšie v detstve do 5 rokov, menej často v dospelosti. Jej výskyt spolu s úmrtnosťou opäť stúpa vo veku nad 50 rokov. Rizikovou populáciou sú osoby s chronickými chorobami, fajčiari, alkoholici, drogovo závislí a staršie osoby v sociálnych zariadeniach. Najčastejší výskyt pneumónií je v zimných mesiacoch. Predpokladá sa, že hospitalizáciu si vyžaduje asi 20 až 30 % všetkých prípadov pneumónií. Podľa štatistiky WHO sú pneumónie treťou najčastejšou príčinou úmrtnosti, ktorá je najvyššia v rozvojových štátoch.

 

img

 

Čo sú to pneumokokové ochorenia?

Pneumokokové ochorenia  sú vážnou príčinou morbidity a mortality najmä u detí vo veku do 2 rokov a starších osôb.

 

Streptococcus pneumoniae, čiže pneumokok, má tvar kávového zrna. Podľa antigénnych rozdielov polysacharidového puzdra sa rozlišuje viac ako 90 sérotypov zaradených do 46 sérologických skupín, ale iba niektoré z nich sú schopné vyvolať invazívne pneumokokové ochorenie. Invazívne formy ochorenia, najmä sepsa, bakterémia a meningitída sú nesporne život ohrozujúce stavy s rýchlym nástupom ťažkých zdravotných komplikácií. V komunite získaná pneumónia je infekčné ochorenie dýchacích ciest získané mimo nemocničného zariadenia s menej závažným priebehom, avšak v porovnaní s invazívnymi formami omnoho častejšie, predovšetkým u starších osôb. Môže byť klasifikovaná ako typickáatypická, aj keď klinické prejavy obidvoch typov sú často rovnaké.

 

Typickú komunitnú pneumóniu často spôsobuje Streptococcus pneumoniae, pričom príčinou atypickej pneumónie sú väčšinou vírus chrípky, mycoplasma, chlamydia, legionella, a adenovirus.  Hlavným diferencujúcim faktorom medzi typickou a atypickou pneumóniou je vek pacienta. Typická pneumónia postihuje prevažne starších dospelých a zároveň veľmi mladých pacientov. Presný podiel Streptococcus pneumoniae na všetkých v komunite získaných pneumóniách je veľmi variabilný v závislosti od regiónu. Hlásený výskyt pneumónie získanej v európskej komunite sa líši v závislosti od krajiny, zvyšuje sa s vekom nad 50 rokov a je najvyšší u osôb vo veku 65 rokov a starších. S. pneumoniae je najčastejšou príčinou CAP (komunitná pneumónia)  a odhaduje sa, že v rozvinutých krajinách je zodpovedný za približne 30 % všetkých prípadov CAP, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu.

 

Sú veľmi odolné

Problémom liečby pneumokokových infekcií je vysoká rezistencia, teda odolnosť, pneumokokov na antibiotiká, predovšetkým na penicilín a erytromycín. Dôvodom je nadužívanie antibiotík a zbytočné využívanie širokospektrálnych foriem. Očkovanie je jediná účinná prevencia pneumokokových ochorení, navyše znižuje rezistenciu patogénov. Dôležitým úspechom v infektológii a vakcinológii za posledných 20 rokov je vyvinutie konjugovaných vakcín proti bakteriálnym pôvodcom s polysacharidovým puzdrom. Imunitná odpoveď na polysacharidové antigény sa omnoho viac zlepší vďaka konjugácii s  proteínovým nosičom,  čím sa vytvoria protektívne protilátky a imunologická pamäť.

 

MUDr. Blanka Kupková klinický imunológ

V prevencii a liečbe chrípkových a vírusových ochorení sa mi v lekárskej praxi osvedčilo predovšetkým mlganie olivového či slnečnicového oleja a v indikovaných prípadoch, teda v prípade poruchy celulárnej či humorálnej imunity, odporúčam užívanie rôznych imunostimulantov, bakteriálnych lyzátov, imunoglobulínov či humánnych leukocytov. Dobré výsledky tiež dosahujeme aplikáciou Polyoxidónia. Bežná nádcha sa dá vyliečiť aj doma, keď však nastúpi horúčka, kašeľ či teplota, treba zájsť k lekárovi. Rada by som tiež upozornila na zbytočné nadužívanie antibiotík. Tie  predpisuje lekár len na bakteriálne infekcie  pri zvýšenom CRP. Ich užívanie pri vírusových infekciách je celkom zbytočné. Takisto môže naše zdravie poškodiť aj nadužívanie nosných sprejov či kvapiek. Lekár tiež indikuje používanie prípravkov proti kašľu, či už antitusík alebo látok s expektoračným účinkom. Našu imunitu v boji proti prechladnutiam a chrípkam môžeme tiež stimulovať otužovaním, športom, spánkovou hygienou a dostatočne pitným režimom.

 

 

img

 

Dr. Katarína Hesek, lekárnička

Klienti navštevujú našu lekáreň väčšinou za účelom kúpy prostriedkov na zníženie horúčky a odstránenie bolesti. Nie každý pritom vie, že teplota do 38 stupňov Celzia je pre vyliečenie potrebná. Ja osobne odporúčam pri vírusových ochoreniach vitamíny C, D, zinok, selén, ďalej tiež echinaceu a betaglukán. Mnohí pacienti nedajú dopustiť na vakcínu proti chrípke, ktorá je toho roku plne hradená z verejného zdravotného poistenia. Čo sa týka doplnkov výživy, pre svoju vysokú biologickú dostupnosť sa rada rozhodujem pre kanadskú kvalitu, produkty značky Jamieson. S nimi mám ja aj naši pacienti tie najlepšie skúsenosti.

 

Mário Salay, sanitár:

Naši starkí v ružinovskom Domove dôchodcov v jesennom a zimnom období nedajú dopustiť na drobné kvietky kapucínky, ktoré majú silné antibiotické účinky. Podobne bakteriostaticky pôsobí aj propolis, či imunostimulačne včelia materská kašička, gelé royale. Pri kašli neraz siahnu po šípkovom čaji, ktorý je bohatý na bioflavonoidy, teda vitamín PP, neraz v kombinácii so včelím medom. Tajným receptom sú tiež sušené černicové  listy vo forme ćajového výluhu, ktorý má blahodárne účinky pri kašli. Tiež radi jedia cesnak, pretože obsahuje prírodné antibiotikum alicín. Zabíja aj multirezistentné kmene baktérii a nazývame ho aj ruským penicilínom. Z laktobacilov sa zasa v črevách vytvára ďalšie silné antibiotikum, kolicín. Rovnako chodia naši klienti radi na kratšie či dlhšie prechádzky, pretože dobre vedia, že otužovaním a psychohygienou prispejú k svojej dlhovekosti a dobrému zdravotnému stavu.

 

img

 

Obávate sa chrípky a prechladnutia? 

 

S príchodom sychravých dní sa čoraz viac začíname obávať nástrah zimy – bakteriálnych a vírusových infekcií. A právom. Väčšina z nás je vystavená každodennému nervovému vypätiu a spánkovému deficitu, zabúdame na aktívny pohyb i zdravú výživu, čo oslabuje našu obranyschopnosť. Myslime preto na prevenciu – budujme svoju imunitu, pracujme na svojej kondícii.

 

Najdôležitejšia úloha v zabezpečovaní správnej funkcie imunitného systému v boji proti bakteriálnym a vírusovým infekciám patrí vitamínom a minerálom s antioxidačným účinkom – predovšetkým vitamínom C a D spolu so zinkom. Vytvárajú účinnú obrannú líniu organizmu a imunitný systém práve vďaka nim dokáže po strete s baktériami a vírusmi okamžite zareagovať!

 

Ich deficit v našom organizme dokážu vynikajúco doplniť prírodné vitamíny Jamieson – Vitamín C s postupným uvoľňovaním, Vitamín D3 vyrobený špeciálnou patentovanou technológiou Quali-DTM z čistého „slnečného” lanolínu získaného z vlny oviec a Zinok vo forme glukonátu zinočnatého, ktorá je podľa klinických štúdií v porovnaní s inými zinočnatými soľami omnoho šetrnejšia k tráviacemu systému.

 

Tento jedinečný imunokomplex pomáha aktivizovať obranyschopnosť organizmu voči infekčným nástrahám, prechladnutiu a vírusovým ochoreniam horných dýchacích ciest. Napomáha redukovať príznaky chrípky, skracovať trvanie nádchy a prechladnutia. Prináša tiež úľavu pri suchom boľavom hrdle a dráždivom kašli pri bežnom prechladnutí. Navyše účinne podporuje mobilizáciu fyzickej a psychickej vitality. Viac sa dozviete na  www.jamieson.sk.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies