Občania SR by mali zvážiť cestu na Haiti

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:03 • 2 min
Občania SR by mali zvážiť cestu na Haiti

Občania SR by mali zvážiť cestu na Haiti

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zahraničných vecí SR odporúča slovenským občanom, aby zvážili cesty na Haiti z dôvodu dlhodobo zložitej bezpečnostnej situácie, nefunkčnej základnej infraštruktúry a epidémie cholery, ktorá zasiahla najmä provinciu Artibonite (mestá St. Marc, Gonaives), ale už aj hlavné mesto Port-au-Prince.
      Epidémia cholery v stredoamerickom Haiti sa dramaticky šíri. Podľa aktuálnych informácií tamojšieho rezortu zdravotníctva si infekčné ochorenie, ktoré v uplynulých dňoch dorazilo aj do trojmiliónovej metropoly krajiny Port-au-Prince, vyžiadalo už 724 životov. Z hlavného mesta hlásia medzičasom štyri oficiálne potvrdené obete cholery.
      V nemocniciach, ktorých kapacita bude čoskoro vyčerpaná, je hospitalizovaných s touto diagnózou medzičasom 11.000 ľudí. Keď sú čistota vody a čistenie odpadových vôd nedostatočné, ako po ničivom januárovom zemetrasení na Haiti, cholera sa môže rýchlo šíriť, varovalo už skôr americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) so sídlom v Atlante.
      Choleru spôsobujú baktérie prenášané vodou alebo potravinami, ale aj znečistenými fekáliami. K hlavným príznakom patrí hnačka a dávenie, ktoré môžu rýchlo viesť k vážnej, niekedy až smrteľnej dehydratácii organizmu pacientov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona