Občania nemôžu byť permanentne obeťami nezodpovedných vlád

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 07:19 • 2 min
Občania nemôžu byť permanentne obeťami nezodpovedných vlád

Občania nemôžu byť permanentne obeťami nezodpovedných vlád

slovakia

left justify in out

Slovensko zažilo kruté uťahovanie opaskov už koncom 90. rokov a začiatkom novej dekády, kedy 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) išlo na ozdravenie bankového sektora a SR bola blízko štátnemu bankrotu. Nová vláda preto podobné drastické opatrenia pri konsolidácii verejných financií už nechce prijímať, zdôraznila dnes premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      "Už nie, občania nemôžu permanentne byť obeťami nezodpovedných politík jednotlivých vlád," konštatovala po dnešnom stretnutí so svojim českým partnerom Petrom Nečasom, s ktorým diskutovala aj o ozdravovaní verejných financií v obidvoch krajinách.
      Prvé opatrenia v tomto smere chce nová slovenská vláda podľa Radičovej prijímať predovšetkým tam, kde sa najviac míňa a kradne. "To je celá sféra korupcie, klientelizmu, úplatkárstva, verejného obstarávania. Vláda prijala už prvé uznesenia, ktorými veľmi razantne vstupuje do celého balíka týchto veľkých súm financií, a to budú prvé úspory, ktoré vykonáme," zdôraznila.
      Zároveň pripustila, že bude potrebné prijímať aj ďalšie úsporné opatrenia. Nebudú to však podľa nej kroky, ktoré by zvýšili celkové daňové zaťaženie občanov či znemožňovali tvorbu nových pracovných miest. "To by bol úplne opačný proces, aký SR potrebuje," zdôraznila Radičová.
      SR a ČR majú podľa oboch partnerov záujem navzájom si vymieňať skúsenosti s ozdravovaním ekonomiky, čím si môžu pomôcť vyhýbať sa chybám a na druhej strane vymýšľať opatrenia, ktoré už sú známe. "Výmenou vzájomných skúseností z realizácie reforiem v oblasti verejných financií, sociálnych systémov, zdravotníctva je užitočná. Vždy hovorím, prečo znovu vynachádzať koleso. Keď sa niekomu niečo osvedčí, tak je dobré to použiť a naopak, keď sa ukáže niečo ako slepá ulička, tak prečo chybu opakovať," konštatoval Nečas po dnešnom stretnutí.
      Každá z krajín však podľa neho zároveň pôjde svojou vlastnou cestou, pri zohľadnení konkrétnej situácie danej ekonomiky a jej rôznych rozvojových priorít. Radičová tiež pripustila, že nástroje na konsolidáciu verejných financií Slovenska a Česka budú síce v niečom podobné, v inom ale môžu byť aj výrazne odlišné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies