Občania EÚ chcú veriť, že najhoršia kríza už pominula

NETKY.SK • 5 August 2011, 09:18 • 2 min
Občania EÚ chcú veriť, že najhoršia kríza už pominula

Občania EÚ chcú veriť, že najhoršia kríza už pominula

slovakia

left justify in out

img

Jarný prieskum Eurobarometer 2011 naznačil, že Európania začínajú vnímať budúcnosť hospodárstva na svojom kontinente optimistickejšie a viac ľudí konštatuje, že najhoršie obdobie krízy je už prekonané. Prieskum sa konal ešte predtým, než vznikli obavy z prenosu finančnej krízy na Taliansko či Španielsko. Slováci boli podľa prieskumu štvrtí najoptimistickejší v Európe.
      Eurobarometer je prieskum verejnej mienky organizovaný dvakrát ročne Európskou úniou. Podľa tohoročných jarných zistení až 43 percent Európanov zastáva názor, že vplyv krízy na trh práce už vyvrcholil. To je o jeden percentuálny bod viac než v predchádzajúcom prieskume uskutočnenom na jeseň 2010 a o 15 percentuálnych bodov viac než na jar 2009.
      Tabuľka zostavená podľa štátov únie uvádza, že najväčšiu istotu o prekonaní krízy majú Dáni (68 percent), za ktorými nasledujú Estónci (64 percent) a Rakúšania (62 percent).
      Slováci sú štvrtí najoptimistickejší (59 percent).
      Na druhom konci tabuľky sú pesimisti, pričom najväčšie obavy z krízy majú v Portugalsku, Grécku, na Cypre a v Írsku. Od 60 do 80 percent obyvateľov týchto štátov si podľa jarného prieskumu EÚ myslí, že to najhoršie ešte len príde.
      "Najnovší prieskum Eurobarometra potvrdzuje, že EÚ sa z krízy postupne zotavuje. Ľudia zastávajú názor, že únia prijíma proti kríze účinné opatrenia a že smeruje k oživeniu hospodárstva," povedala vo štvrtok, v deň zverejnenia správy, Viviane Redingová, podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za spravodlivosť.
      Podľa komisárky Redingovej z prieskumu takisto vyplýva, že väčšina ľudí sa domnieva, že únia ide v súčasnosti správnym smerom. Očakávajú, že inštitúcie EÚ a národné vlády budú aj naďalej čeliť výzve udržania rastu a súčasného vytvárania pracovných miest.
      "Ak budeme všetci konať zodpovedne, Európa má veľké šance vyjsť z krízy silnejšia, než bola predtým," vyhlásila komisárka.
      Eurobarometer tiež potvrdil, že Európania v rastúcej miere požadujú opatrenia na úrovni EÚ a užšiu európsku spoluprácu pri prekonávaní krízy a predchádzaní budúcim problémom. Takmer osem z desiatich Európanov si myslí, že lepšia koordinácia hospodárskej politiky medzi členskými štátmi EÚ by bola účinná pri riešení hospodárskej situácie.
      Jarný prieskum poukázal na skutočnosť, že Európania i naďalej vo veľkej miere podporujú myšlienku "spoločne sme silnejší". Až 79 percent obyvateľov EÚ (nárast o dva percentuálne body od jesene 2010) je za väčšiu koordináciu hospodárskej politiky medzi členskými štátmi únie.
      Takmer rovnaký počet Európanov (78 percent – nárast o tri percentuálne body) súhlasí s väčším dohľadom EÚ, ak sa na záchranu bánk a finančných inštitúcií používajú verejné financie. A rovnako 78 percent občanov EÚ sa domnieva, že účinným riešením by bola lepšia koordinácia hospodárskych a finančných politík medzi krajinami eurozóny.
      Zaujímavé je, že obyvatelia únie aj naďalej vnímajú EÚ ako najúčinnejšieho hráča (pred národnými vládami) pri riešení následkov hospodárskej krízy. Myslí si to 22 percent Európanov. O dve percentá menej za najdôležitejšie v tomto smere považuje národné vlády a až potom nasledujú iné medzinárodné inštitúcie ako Medzinárodný menový fond (15 percent dôvery), skupina G20 (14 percent) alebo svetové mocnosti, ako sú Spojené štáty (sedem percent).

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies