Obamu kritizujú, že neprišiel na pochod do Paríža

NETKY.SK • 12 Január 2015, 16:53 • 2 min
Obamu kritizujú, že neprišiel na pochod do Paríža

WASHINGTON - Amerického prezidenta Baracka Obamu v pondelok médiá skritizovali za neúčasť na nedeľňajšom historickom pochode v Paríži, na ktorom sa zúčastnili viacerí svetoví lídri.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu pritom do francúzskej metropoly poslal len Victoriu Nulandovú, európsku zástupkyňu amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho. Terčom kritiky bol preto aj samotný Kerry. "Osobne som tam veľmi chcel byť, ale nemohol som, lebo som tu mal povinnosti a je dôležité dodržiavať záväzky," cituje Kerryho tlačová agentúra Associated Press počas jeho návštevy Indie. Šéf americkej diplomacie pritom prisľúbil, že do Paríža odcestuje už vo štvrtok zo solidarity s Francúzskom, ktoré považuje za najstaršieho spojenca USA.

 

Najmenej 3,7 milióna ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochodoch proti terorizmu vo Francúzsku, ktoré boli odpoveďou na útoky moslimských extrémistov z uplynulých dní. Medzi účastníkmi nedeľňajšieho parížskeho pochodu bol francúzsky prezident Francois Hollande a 44 zahraničných lídrov vrátane moslimských a židovských štátnikov. Išlo o reakciu na tri dni trvajúcu vlnu násilia v Paríži a jeho okolí, ktorú v stredu odštartoval útok v redakcii týždenníka Charlie Hebdo. Útoky si celkovo vyžiadali 17 mŕtvych vrátane novinárov a policajtov. Streľba a následné rukojemnícke drámy boli najkrvavejším činom islamistov v Európe od roku 2005, keď pri útokoch na londýnsky dopravný systém zahynulo 57 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies