Obamu kritizujú za Castra aj za fotenie s dánskou premiérkou

NETKY.SK • 11 December 2013, 14:35 • 2 min
Obamu kritizujú za Castra aj za fotenie s dánskou premiérkou

WASHINGTON - Historický okamih utorňajšieho podania si rúk medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a kubánskym vodcom Raúlom Castrom na poslednej rozlúčke so zosnulým juhoafrickým exprezidentom Nelsonom Mandelom vyvolalo pobúrenie na strane opozičných republikánov.

slovakia

left justify in out

Biely dom síce tvrdí, že nešlo o plánované gesto, no podľa jedného z republikánskych lídrov, neúspešného prezidentského kandidáta Johna McCaina to Raúlovi "dalo propagandu". Podľa vplyvného senátora to totiž ešte viac "posilní jeho brutálny diktátorský režim". McCain hovorí, že to bola "jednoducho chyba potriasať si rukou s väzniteľom Američanov". Prirovnal to zároveň k historickému momentu, keď si vtedajší britský premiér Neville Chamberlain v roku 1938 podal ruku s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom. Podľa ďalšieho senátora za republikánsku stranu Marca Rubia sa mal Obama Castra "najprv spýtať na tie základné slobody, s ktorými je Mandela spájaný a ktoré sú na Kube zakázané".

Kritika sa na Obamovu hlavu za jeho konanie v Južnej Afrike zniesla aj po zverejnení fotografie, na ktorom si spolu s britským premiérom Davidom Cameronom a dánskou premiérkou Helleou Thorningovou-Schmidtovou robia spoločnú fotku mobilným telefónom príťažlivej severskej líderky. Dialo sa tak počas prebiehajúceho podujatia venovaného poslednej rozlúčke s legendárnym bojovníkom proti apartheidu. Fotografia zachytáva trojicu v dobre nálade a úsmevmi na perách. Naopak, vedľa svojho muža sediaca prvá dáma USA Michelle Obamová ich veselosť nezdieľala a iba uprene pozerá na dianie na pódiu. Konanie trojice lídrov sa stretlo s nepochopením a otázkami, či smútočné podujatia sú tou najvhodnejšou príležitosťou na fotenie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies