Obamovu inauguráciu posunú o deň na 21. jaunára - po siedmy raz v histórii

NETKY.SK • 28 November 2012, 08:34 • 2 min
Obamovu inauguráciu posunú o deň na 21. jaunára - po siedmy raz v histórii

Obamovu inauguráciu posunú o deň na 21. jaunára - po siedmy raz v histórii - Politika Americký prezident Barack Obama si k svojmu menu pripísal ďalšiu hviezdičku v historických knihách.

slovakia

left justify in out

imgAmerický prezident Barack Obama si k svojmu menu pripísal "ďalšiu hviezdičku" v historických knihách. Jeho uvedenie do úradu bude len siedmou inauguráciou, keď ústavou požadované zloženie prezidentskej prísahy v USA posunú o jeden deň. Informovala dnes o tom agentúra AP.
      Prezidentská inaugurácia má byť v Spojených štátoch 20. januára, čo však v nasledujúcom roku pripadne na nedeľu. Preto bude - v súlade s tradíciou - Obamova inaugurácia v pondelok, čiže 21. januára.
      Táto zmena stavia Obamu do rovnakej situácie, v akej bol Ronald Reagan, ktorého druhú inauguráciu v roku 1985 tiež presunuli z nedele na pondelok.
      Kým americká ústava ešte požadovala, aby bola prezidentská prísaha 4. marca, prvým prezidentom, ktorý musel presunúť inauguráciu na pondelok, bol James Monroe (5. marca 1821).
      Po tom, ako sa dátum inaugurácie zmenil na 20. január, Dwight Eisenhower a Reagan zložili prísahu v úzkom kruhu v príslušnú nedeľu. Slávnostné ceremónie na verejnosti sa uskutočnili nasledujúci deň, v pondelok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies