Obamovcov privítali v Buckinghamskom paláci s kráľovskou pompou

NETKY.SK • 25 Máj 2011, 06:53 • 2 min
Obamovcov privítali v Buckinghamskom paláci s kráľovskou pompou

Obamovcov privítali v Buckinghamskom paláci s kráľovskou pompou

slovakia

left justify in out

Amerického prezidenta Baracka Obamu s manželkou Michelle dnes s kráľovskou pompou prijala britská kráľovná Alžbeta II. v Buckinghamskom paláci v Londýne.
      Britská kráľovná a jej manžel Philip sprevádzali Obamovcov na súkromnej prehliadke paláca, potom nasledovala oficiálna ceremónia na západnej terase, sprevádzaná 41 výstrelmi a hymnou na počesť návštevy.
      Americký prezidentský pár si v hlavnom meste Británie uctili aj 62 salvami z londýnskeho Toweru. Obamovci strávia v paláci dve noci ako hostia kráľovnej v šesťizbovom apartmáne, ktorý naposledy použili princ William a Kate Middletonová po svadbe.
      Novomanželia - teraz vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgeu - sa krátko súkromne stretli s americkým prezidentským párom ešte pred uvítacou ceremóniou v paláci. Nezúčastnia sa však na veľkolepom bankete, pripravenom dnes večer na počesť Obamovcov.
      Kráľovná a Obamovci sa stretli na súkromnom obede, potom im umožnila prehliadku svojej súkromnej obrazárne. Na ukážku vybrala diela, ktoré by mohli amerického prezidenta zaujímať - napríklad z Obamových domovských Havajských ostrovov či výstavu o bývalom americkom prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi, obdivovanom Obamovcami.
      Americký prezident a prvá dáma USA začali pobyt v Londýne stretnutím s princom Charlesom a jeho manželkou Camillou v majestátnej rezidencii Winfield House, kde je rezidencia amerického veľvyslanca. Obamovci tam strávili noc, nakoľko z Dublinu odleteli skôr kvôli obavám zo sopečného popola.
      Ani pri návšteve Európy sa však Obama nevyhol sledovaniu vnútorných amerických problémov a monitoroval následky silného tornáda v Missouri. Ešte pred stretnutím s britskou kráľovnou oznámil návštevu katastrofou postihnutého územia, ktorú plánuje uskutočniť v nedeľu po návrate do USA.
      Hoci sa Obama bude v nasledujúcich dňoch zaoberať problematickými otázkami zahraničnej politiky, úvod jeho európskeho turné bol vyslovene poznačený jeho osobnosťou. Prejavilo sa to, kvôli čomu sa stal v Európe takým obľúbeným v čase prezidentskej kandidatúry a v prvých dňoch v úrade.
      V Írsku Obamu potešilo prihlásenie sa k írskym predkom, dal si čierne pivo so vzdialeným bratrancom v hostinci v Moneygalle a v Dubline predniesol plamenný prejav o americko-írskych vzťahoch.
      V Londýne Obamovci naplno prejavili záujem o tradície a dejiny kráľovskej rodiny, ktorá po svadbe princa Williama zažíva obnovovanie popularity.
      Podľa znalcov kráľovských pomerov si Alžbeta II. obľúbila Obamovcov už od stretnutia v Londýne v roku 2009. Manželka amerického prezidenta vtedy spôsobila rozruch, keď ramenom objala kráľovnú, čo je podľa etikety neprípustné a faux pas. Bolo to však prejavom sympatií.
      Kráľovský palác oznámil, že kráľovná bola úzko zapojená do príprav na štátnu návštevu a zaujímala sa o ne. Štátna návšteva vo Veľkej Británii je veľkolepou ukážkou kráľovskej pompy. Zvyčajne sa koná tak dva razy do roka na počesť svetových lídrov, vybraných kráľovnou.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona