Obamovci privítali Malálu,tá žiadala koniec bezpilotných strojov

NETKY.SK • 12 Október 2013, 15:10 • 2 min
Obamovci privítali Malálu,tá žiadala koniec bezpilotných strojov

WASHINGTON - Pakistanskej dievčine tento týždeň jej Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za prínos v oblasti boja za ľudské práva.

slovakia

left justify in out

Celosvetovo známej pakistanskej dievčine Malále Júsufzajovej sa v piatok dostalo veľkej pocty, keď ju v Bielom dome privítal jeho šéf, americký prezident Barack Obama spolu s manželkou Michelle. Malála prišla do Washingtonu s cieľom vystúpiť s prejavom na dvoch tamojších školách. Obama ju pozval k sebe a ocenil jej odvahu a záväzok propagovať vzdelávanie dievčat. Čerstvá držiteľka europarlamentnej Sacharovovej ceny Obamovcom poďakovala za pozvanie a americkú podporu vzdelávania v Pakistane a Afganistane a pomoc sýrskym utečencom. Zároveň však podľa svojich slov pred Obamom skritizovala útoky bezpilotných lietadiel USA, ktorých zásahy pripravujú o život aj nevinných civilistov a vyvolajú protiamerické nálady v krajine. Favoritka na zisk tohoročnej Nobelovej ceny jej držiteľa spred štyroch taktiež požiadala o väčšiu spoluprácu medzi vládami USA a Pakistanu.

Dnes 16-ročnú Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. Po zotavení sa v marci vrátila do Anglicka, kde teraz študuje na škole v Birminghame. Tento týždeň jej Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za prínos v oblasti boja za ľudské práva. Hovorilo sa o nej aj ako o kandidátke na Nobelovu cenu. Tú na radosť pakistanskej odnože militantného hnutia Taliban nakoniec nezískala. Nórsky Nobelov výbor sa totiž rozhodol pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a ocenil jej "rozsiahle úsilie zbaviť svet chemického arzenálu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies