Obamova vláda odmieta lety nízkonákladových spoločností do USA

NETKY.SK • 3 September 2014, 13:44 • 2 min
Obamova vláda odmieta lety nízkonákladových spoločností do USA

WASHINGTON - Z obavy, že po súhlase s letmi nízkonákladových leteckých spoločností medzi Európou a Spojenými štátmi by nastali v USA komplikácie v pracovnej oblasti a v obchodno-politickej sfére, administratíva prezidenta Baracka Obamu odmietla žiadosť Norwegian Air International (NAI) na okamžité poskytovanie takýchto služieb. Informuje AP.

slovakia

left justify in out

NAI chcela lietať z londýnskeho letiska Gatwick do New Yorku, Orlanda a iných amerických miest. Predstaviteľ nórskej spoločnosti uviedol, že jednosmerná letenka by stála menej ako 150 USD (114,37 eura).
     

NAI je dcérou nórskej spoločnosti Norwegian Air Shuttle, nízkonákladových aerolínií, ktoré pôsobia na trhu od roku 1993. Majú 417 liniek, ktoré smerujú do 126 cieľových letísk. Väčšina z nich spája mestá v Európe, severnej Afrike a na Blízkom východe.
     

Spoločnosť NAI chce zaregistrovať svoje lietadlá v Írsku, členovi EÚ, aby mohla využívať výhody, ktoré si USA a EÚ vzájomne poskytujú pre firmy, ktoré v nich sídlia. Nórsko nie je členom EÚ a výhody americko-európskej dohody sa naň nevzťahujú.
     

Letecké spoločnosti a odborové organizácie pilotov USA a EÚ sa rozhodne stavajú proti výnimkám, o ktorú žiadali Nóri. Tvrdia, že by to bol nebezpečný precedens, ktorý by viedol k poklesu miezd a zničil by schopnosť amerických aerolínií konkurovať na globálnom leteckom dopravnom trhu.
     

Nórski predstavitelia však poukazujú na to, že megafúzie v civilnej leteckej doprave, ku ktorým došlo v posledných rokoch, a vytvorenie aliancií leteckých spoločností už oslabili konkurencieschopnosť a vytvorili veľký akumulovaný dopyt po lacnejšom cestovaní lietadlami, ktorý chce ponúkať aj spoločnosť NAI medzi Európou a západným brehom Atlantiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies