Obamova vláda ide v zahraničnej politike cestou dialógu

NETKY.SK • 7 Október 2010, 07:19 • 2 min
Obamova vláda ide v zahraničnej politike cestou dialógu

Obamova vláda ide v zahraničnej politike cestou dialógu

slovakia

left justify in out

img

Široký komplex otázok, vrátane bezpečnosti v strednej Európe či spolupráce v Afganistane, patrili dnes k témam rozhovorov prvého námestníka ministerky zahraničných vecí USA Jamesa B. Steinberga s ministrom zahraničných vecí SR Mikulášom Dzurindom a ministrom obrany Ľubomírom Galkom.
      Pokračujúca spolupráca v Afganistane, otázky energetickej bezpečnosti, perspektívy väčšej bezpečnosti strednej Európy, bilaterálne vzťahy SR a USA, to všetko rezonovalo na rokovaniach so slovenskými ministrami, ktoré Steinberg označil za vynikajúce.
      Steinberg ocenil nielen vzájomné vzťahy SR a Spojených štátov, ale aj "skvelý vzťah" s Európskou úniou, s ktorou USA zdieľajú spoločné hodnoty, majú rad spoločných záujmov a množstvo oblastí na spoluprácu. Podotkol tiež, že v Európe sú ešte stále otázky, ktoré treba doriešiť spoločne, ako je napríklad Balkán.
      Americký diplomat zdôraznil úsilie amerického prezidenta Baracka Obamu o prehlbovanie partnerských vzťahov s EÚ, čomu napomohli i mnohé návštevy šéfa Bieleho domu v Európe.
      V súvislosti s bezpečnostnými varovaniami pred teroristickými útokmi, ktoré Spojené štáty adresovali európskym krajinám, Steinberg podčiarkol potrebu transparentnosti. Poznamenal, že zdieľanie takýchto informácií je výrazom spolupráce, koordinácie a "zodpovednosti demokracie" voči občanom.
      Dialóg, ktorý Obamova vláda zvolila ako prostriedok svojej zahraničnej politiky, funguje, povedal Steinberg. Podľa jeho slov je tiež dôležité, že Spojené štáty demonštrujú túto snahu viesť dialóg a riešiť problémy diplomaticky a mierovou cestou.
      Zdôraznil, že americká strana vie, že je "vždy lepšie snažiť sa dosiahnuť svoje ciele prostredníctvom diplomacie, cestou dialógu a diskusie", dokonca aj v prípade rozdielnych názorov s niektorými krajinami, ako napríklad v otázke iránskeho jadrového programu.
      Na otázku TASR, či sa ekonomické problémy nepodpíšu na úrovni bezpečnostnej spolupráce aj v rámci NATO, Steinberg zdôraznil, že ide o veľkú výzvu pre všetky vlády. Podľa jeho slov je však vidieť, že napriek ekonomickým ťažkostiam krajiny zotrvávajú pri svojich medzinárodných záväzkoch, pričom vyzdvihol postoje SR.
      Americký diplomat tiež ocenil "pozoruhodný úspech", ktorý na 20-ročnej ceste za demokraciou dosiahli krajiny bývalého východného bloku, medzi nimi aj Slovensko.
      Steinberg zdôraznil, že v 90. rokoch pôsobil v strednej Európe a videl hlboký záväzok k demokracii, úsilie stať sa rovnocennými partnermi. Ľudia v regióne "môžu byť nesmierne hrdí" na to, čo za uplynulých 20 rokov dosiahli, konštatoval diplomat.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona