Obamová pozvala manželky hláv štátov do Harlemu - klenotu černošskej kutúry

NETKY.SK • 25 September 2013, 08:43 • 2 min
Obamová pozvala manželky hláv štátov do Harlemu - klenotu černošskej kutúry

NEW YORK - Manželka amerického prezidenta Michelle Obamová pozvala dnes na obed do Harlemu manželky zahraničných predstaviteľov, ktorí sa zúčastňujú na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Prvá dáma USA označila historickú štvrť New Yorku za typicky americký kultúrny klenot. Poukázala na to, že začiatkom 20. storočia bol Harlem srdcom černošskej kultúry v USA, uviedla tlačová agentúra AP. Približne 50 manželkám premiérov a hláv štátov Obamová v harlemskom múzeu Studio Museum vysvetlila, že mala dôvod, prečo ich chcela priviesť do Harlemu.

Manželka šéfa Bieleho domu o Harleme povedala, že tamojšia komunita je naplnená energiou a vášňou, ktorá je typicky americká, ale zároveň dojíma množstvo ľudí po celom svete. Obamová ďalej pripomenula, že v Harleme vyrástli niektorí z najslávnejších afroamerických umelcov, akí kedy v Spojených štátoch boli - napríklad maliar Aaron Douglas, spisovatelia Langston Hughes a Zora Neale Hurstonová, hudobníci Louis Armstrong, Ella Fitzgeraldová či Duke Ellington. "Mnohí z týchto mužov a žien odišli z Juhu len niekoľko generácií po skončení otroctva a zúfalo potrebovali nájsť miesto, kde by mohli prejaviť svoj talent slobodne vyjadrovať svoje myšlienky," povedala Obamová a dodala, že toto obdobie histórie je známe ako Harlemská renesancia.

Obamová povzbudila pozvané ženy, aby sa podelili o nápady, akým spôsobom zlepšujú život dievčat a žien vo svojich krajinách. Návštevníčky si pozreli múzeum, v ktorom je približne 2000 prác od asi 450 autorov - pričom najstaršie dielo je z roku 1804 a najnovšie diela sú z tohto roka. Skupine žien pripravili obed v hlavnej výstavnej sieni, ozdobenej maľbami Afroameričaniek v životnej veľkosti od maliara Roberta Pruitta z Houstonu. Umelec zachytil černošky z Texasu, pričom pridal prvky vedeckej fantastiky a hiphopovej kultúry.

 

Múzeum Studio Museum bolo založené v roku 1968 v niekdajšom priemyselnom objekte v severnej časti Harlemu. Do terajších priestorov, kde bola pôvodne banka, sa múzeum presťahovalo v 80. rokoch minulého storočia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona