Obamova administratíva chce predať Iraku bojové vrtuľníky Apache

NETKY.SK • 28 Január 2014, 07:24 • 2 min
Obamova administratíva chce predať Iraku bojové vrtuľníky Apache

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu informovala v pondelok Kongres o zámere predať Iraku 24 bojových vrtuľníkov typu Apache v hodnote piatich miliárd dolárov a zároveň zákonodarcom poskytla vysvetlenie, ako budú vrtuľníky použité. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vládna Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA) na svojej internetovej stránke uviedla, že Kongres informovala o zámere predať 24 vrtuľníkov Apache irackej vláde, ktorá sa usiluje o účinný boj so silnejúcimi militantnými skupinami. Okrem toho chce vláda presadiť predaj vybavenia v hodnote 1,37 miliardy dolárov, čo bude určené na výcvik irackých pilotov využívajúcich vrtuľníky Apache.

Predaj už niekoľko mesiacov naráža na odpor členov vplyvného zahraničného výboru Senátu, ktorí žiadali dostatočné záruky toho, že vrtuľníky nebudú použité neprimeraným spôsobom.

Iracká vláda šiitského premiéra Nurího Málikího čelí silnejúcej kritike menšinového sunnitského obyvateľstva, ktoré sa cíti byť vylučované z politického života, a zároveň musí bojovať s militantmi, najmä teroristickou sieťou al-Káida, ktorá v uplynulých mesiacoch obsadilo Fallúdžu, kľúčové mesto provincie Anbár, ako aj veľké časti hlavného mesta tejto provincie - Ramádí, kde vyhlásila svoj vlastný štát pod názvom Islamský štát v Iraku a Sýrii s centrom vo Fallúdži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies